Новогодишни традиции за късмет от световната култура

Новогодишни традиции за късмет от световната култура
A A+ A++ A

Всяка култура има свои начини да посрещне новата година с късмет. Понякога трябва годината да се започне със специални храни за късмет, за да сте сигурни, че ще стъпите на правилния път. (Бобът, кръглите храни са на първо място в списъка, както и някои десерти за късмет!)

В други случаи това, което носите, е показателно за това, което ще ви споходи, независимо дали става въпрос за здраве, пари или любов. От друга страна, мястото, на което се намирате, когато часовникът удари 12, може да е по-важно от това, което носите - така че се пригответе буквално да скочите в новата година. И тъй като всеки иска да започне годината на чисто, има някои неща, които можете да направите, за да освободите дома си от лошите вибрации и да посрещнете новото.

Така че, независимо от това как ще решите да отпразнувате новогодишната нощ, дали с пищна новогодишна вечеря, която включва роднини до трето коляно, тиха вечер у дома, гледайки новогодишни филми, вижте дали можете да отделите малко време, за да вмъкнете и една от тези новогодишни традиции за късмет. Защото всички ние можем да се възползваме от малко повече късмет, който да ни споходи през 2022 г.

Много култури вярват, че яденето на кръгли храни в навечерието на Нова година ще доведе до благоденствие. В Италия лещата в новогодишното ястие изпълнява функцията на вкусен амулет, като кръглата ѝ форма представлява монети. Във Филипините пък е прието да се ядат 12 кръгли плода, по един за всеки месец, за да се осигури година на изобилие. Плодовете обикновено заемат централно място на трапезата за media noche, или среднощната трапеза.

Във Филипините празнуващите не само се опитват да ядат кръгове - те също ги носят. Точките са на мода на 31 декември, което увеличава шансовете за щастлива нова година.

От 1907 г. насам на Таймс Скуеър в Ню Йорк, САЩ се събират тълпи, за да гледат пускането на топката. И докато първата е била само от желязо и дърво, днес можете да наблюдавате спускането на 12-метрова геодезична сфера с тегло 11 875 кг, покрита с 2688 триъгълника от кристал Waterford и 32 256 светодиода, дори от топлината и уюта на собствения си дом. Или можете да видите как нещо друго пада като визуално обратно броене до новата година. Плимут, Уисконсин, отново в САЩ е домакин на „Голямото падане на сирене“; Кенет Скуеър, Пенсилвания, използва гигантска гъба, а Ню Орлиънс пуска фльор де лис. Без значение какъв символ се използва, той прави обратното броене драматично.

Бразилия също улеснява избора на облекло за новогодишната нощ - всички носят бяло за късмет и мир. Освен това еднаквите тоалети излизат добре на снимки! 

Ако отидете на плажа в Бразилия, можете да увеличите късмета си, като влезете във водата и прескочите седем вълни. За всяка вълна получавате по едно желание.

Може би си мислите, че вземането на решения за новата година е сравнително нова тенденция, но тази традиция е много стара - всъщност вероятно на повече от 4000 години. Историците смятат, че вавилонците - една от първите култури, които действително празнуват смяната на годината - са давали обещания да изплатят дългове или да върнат взети назаем предмети. Щом те са го направили, значи и вие можете.

За гърците лукът е символ на късмет и плодородие, защото покълва дори когато никой не му обръща внимание. В навечерието на Нова година семействата в Гърция окачват снопове лук над вратите си, за да привлекат това благоденствие в дома си. Говори се също, че на Нова година родителите събуждат децата си сутрин, като леко ги потупват по главата с лука, който е бил навън.

В Колумбия хората взимат празни куфари и тичат около квартала колкото се може по-бързо. Предполага се, че това е гаранция за година, изпълнена с пътувания. Една от авторките на „Тампа Бей Таймс“ го изпробва заедно със съпруга си колумбиец в квартала си във Флорида.

„Като видяха два силуета да се разкъсват по улицата в полунощ с раници в ръце, съседите ни, които бяха излезли да гледат фойерверки, се запътиха към входните си врати. Притеснявахме се, че ще извикат полицията.“ Писателката все пак пътува до Колумбия през същата година.

Изтчник: edna.bg

 

 

#късмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници