Заради скъпия ток: С колко ще поскъпне почивката в родните курорти?

Заради скъпия ток: С колко ще поскъпне почивката в родните курорти?
A A+ A++ A

Тенденцията към увеличение на цените на туристическите продукти започна още през миналата година. Това е характерно не само за България, но и за цяла Европа. Това каза в ефира на "Социална мрежа" Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори. По думите й една от причините за ръста на цените са и разходите за по-добрата защита на посетителите по време на пандемията. 

"Хотелиерите се стараят да осигурят максимално защитена среда на туристите както в хотелите, така и в превозните средства. Всичко това води до увеличение на цените. Катализатор на повишените стойности на туристическите продукти безспорно е и увеличението в цената на тока през последните месеци. Зимните курорти първи посрещнаха тази вълна. Цената на електроенергията е основен компонент за ценообразуването на себестойността на туристическия продукт. Това се отразява както на цените на нощувките, така и на ски съоръженията. Сериозен проблем остава и липсата на кадри в сектора. Пред този проблем бяхме изправени и преди пандемията, но тя го катализира", обясни тя. 

Стоева допълни, че повишението в зимните ни курорти е между 10 и 20%, което е умерено на фона на увеличените разходи на хотелиерите. 

"Не е учудващо, че и този сезон почивките ще за запазват в последния момент. Трябва да спрем да сравняваме с времето преди пандемията, когато имаше множество ранни записвания и туристическият бизнес беше сравнително предвидим", каза още Даниела Стоева. 

Българският туризъм обаче остава зависим и от чуждестранните посетители, смята тя. 

"Трябва да сме малко по-гъвкави в налагането на ограничения за влизане у нас от конкретни страни", коментира още Стоева. 

#поскъпване #летни почивки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »