Нинова: Издаваме заповед, с която забраняваме повишаване на цените на мобилните оператори (ВИДЕО)

Нинова: Издаваме заповед, с която забраняваме повишаване на цените на мобилните оператори (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова проведе среща с представители на неправителствените организации в областта на потребителската защита.

На срещата присъства и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, който представи актуална информация относно извършената от КЗП проверка по повод обявеното намерение от страна на мобилни оператори за вдигане на цените на услугите.

КЗП се произнесе, че намерението за повишаване на цената на услугите на мобилните оператори представлява нелоялна търговска практика. И днес издаваме заповед, с която я забраняваме. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

"Практиката е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената. Те искат да го направят за 2020 и за 2021 накуп през януари или февруари, когато излезе индекса на НСИ и да се отрази във фактурите за февруари", подчерта още Нинова.

От днес ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко - налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лв. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение т.е. да не се пристъпва към увеличение на цената. каза още Нинова.

В Министерството на икономиката и индустрията ще се постави акцент върху потребителската тема, която ще се превърне в изключителен приоритет.

"Потребителите са потърпевшите от всяка криза в България. В същото време те не могат да се защитят сами, те са беззащитни срещу големите", посочи Нинова, цитирана от "Труд".

Нинова допълни още, че ще бъдат създадени общи екипи със съдействието на НПО-тата, за да се работи в защита на потребителите.

Вицепремиерът съобщи, че се възстановява работата на Националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал повече от 2 години. Ще бъдат включени активно и гражданските организации в решаването на тези проблеми.

 

#Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"