Оръжейният бос Емилиян Гебрев се оказа собственик на издълбания басейн в скалите на Синеморец

Оръжейният бос Емилиян Гебрев се оказа собственик на издълбания басейн в скалите на Синеморец
A A+ A++ A

Личността на оръжейния производител и търговец Емилиян Гебрев, който през 2015 година бе отровен с нервно-паралитично вещество от групата на Новичок от руски шпиони, изплува в скандала с издълбаните скали в Синеморец, които по презумпция са изключителна държавна собственост, неподлежаща на каквито и да е строежи.

Припомняме, че областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова съобщи вчера, че е възложила пълна проверка на държавната собственост в региона. Екипът й внимателно обходил цялата област, докато не достигнал до най-южната точка и се е натъкнал на смущаващ случай – държавните скали в Синеморец били издълбани, за да се направи басейнът. Достъпът до тях бил възпрепятстван от години, тъй като имало множество частни имоти. 

Нейкова не посочи името на собственика на въпросните имоти и потенциален ползвател на незаконния басейн. Тя уточни, че това е в процес на доказване и на първо време е изпратила питане до кмета на Царево Георги Лапчев и очаква отговор в кратък срок.

Няколко часа по-късно от Окръжна прокуратура в Бургас съобщиха, че се самосезират по случая и ще направят пълна проверка, която започна още от днес.

Според неофициална информация, до която са достигнали колегите от бургаския сайт Флагман.бг, земите около издълбаните скали са собственост на Емилиян Гебрев, който е построил впечатляващ ваканционен имот на носа в курортното селище. Изкупил е всичко наоколо и реално няма съседи в близост. Няма и любопитни очи. 

Години наред никой не е разбрал, че е извършена незаконна дейност. Преглед в сателитните карти показвал, че този басейн се вижда още от 2008 година. 

Как екипът на Областна администрация в Бургас е стигнал до "находката", остава енигма. Твърди се, че било случайно, но според наша информация не е съвсем така. Според запознати е направен първичен оглед чрез сателитите, а впоследствие и с дрон.

От данните по преписката, които са предадени в прокуратурата, става ясно, че впоследствие собственикът е осигурил достъп на проверяващата комисия до имота си, тъй като явно е бил убеден, че няма да му създадат проблем.

Басейнът бил на 50-ина метра от основната сграда – на самия нос, където се отваря най-добрата гледка към целия залив. Става въпрос за съоръжение в сферична форма, до което се достига по бетониран път. Под него, отново върху скалите е изградена бетонна площадка върху, която е насипана пръст и пространството е озеленено. На 20-ина метра бил и незаконният подемник.

Днес прокуратурата се очаква да даде допълнителни подробности по случая.

Емилиян Гебрев от близо две десетилетия има собственост в Синеморец. Той е един от най-крупните бизнесмени в страната.

Пътят му започва от държавната оръжейна фирма „Кинтекс“. През 1992 година създава ЕМКО АД, която е специализирана в износа на боеприпаси. През годините името му се е свързало с няколко международни скандала, а през 2012 г., Гебрев бе в т.нар. „черен списък“, пратен до българското външно министерство от Руската Федерация. Според Москва, той е продавал оръжия в Грузия и други размирни райони, но европейски страни са на обратното мнение и защитиха Гебрев в спора му с Кремъл. 

#Емилиян Гебрев #Синеморец #басейн #Царево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"