Кирил Петков: Даваме по 75 лева бонус на всеки пенсионер, който си сложи ваксина (ОБНОВЕНА)

Кирил Петков: Даваме по 75 лева бонус на всеки пенсионер, който си сложи ваксина (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков обяви нови икономически стимули, които да насърчат ваксинацията у нас. Малко след 11 часа министър-председателят направи изявление в Министерския съвет, на което даде повече детайли.

Петков вече невъднъж заяви, че новото правителство ще работи за увеличаване на броя на ваксираните срещу COVID-19.

Малко преди важните новини, които Петков обяви, той привика при себе си своята съветничка - топ вирусологът професор Радка Аргирова. Двамата разговаряха на четири очи за COVID ситуацията в България.

Преди това пък професор Аргирова предупреди, че България може да се превърне в COVID гето.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

75 лв. еднократна добавка към пенсиите ще получи всеки пенсионер, който реши да се ваксинира в следващите месеци. Добавка ще има и за възрастните с три дози, т.е. за вече ваксинирани пенсионери, които са си поставили трета доза. Програмата отваря през януари и ще продължи до 30 юни, обяви министър-председателят Кирил Петков. Той обяви новите икономически стимули за ваксинация в официално изявление днес. България е най-слабо ваксинираната държава в Европа. Ако този процес се забави, има опасност да станем ковид дестинация, децата да си стоят вкъщи, туризмът да губи, обясни Петков.

Предстои да се разбере как ще се изплаща добавката - при ваксинирането или по някакъв начин към пенсиите. Все още няма подробности и дали ще се полага веднага след първа доза, което може да създаде риск човекът да пропусне втората доза. Не е ясно и дали хората, които ще се ваксинират в бъдеще, ще трябва задължително да направят трета доза, за да оправдаят добавката.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

700 341 българи на 60 и повече години имат в момента завършен курс на ваксинация - това е около 35% от хората в тази възрастова група у нас. Освен това е 37% от ваксинираните 1,87 млн. българи (става дума за хората със завършен курс на ваксинация).

Във възрастовата група 60-69 г. ваксинирани напълно са 356 120 души, в следващата - 70-79 г. са 264 056, а при 80-89 г. са 75 252. В България има и 4913 ваксинирани дълголетници на 90 и повече години.

Хората с поставена трета доза са 244 321, като при тях липсват данни за разпределението по възрастова група. Първоначално препоръката беше трета доза да се поставя на хора с компрометирана имунна система, някои хронични заболявания и възрастни над 65-годишна възраст.

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДОБАВКАТА

Добавката ще бъде за всички около 2 млн. пенсионери, независимо от възрастта. В момента възрастта за пенсиониране е 61 г. и 8 месеца за жените и 64 г. и 4 месеца за мъжете. От януари ще се увеличи на 61 г. и 10 месеца за жените, а за мъжете ще стане 64 г. и 5 месеца. Около една пета от новите пенсионери обаче се пенсионират на над 66-годишна възраст, тъй като преходът ги е оставил без достатъчно стаж. Разбира се, има и далеч по-млади пенсионери - у нас все още има категории в сектор "Сигурност", които се пенсионират на 53-54 г., а летателният и водолазен състав даже и на под 44-годишна възраст.

КОНТЕКСТ

Петков неведнъж е заявявал, че ще направи максималното за ускоряване на изключително слабата ваксинация у нас. 

"Премиерът Кирил Петков и правителството имат много интересни идеи за стимулиране на ваксинацията в страната", коментира по-рано пред Нова тв съветникът на здравния министър проф. Радка Аргирова. На уточняващ въпрос дали става въпрос за данъчни стимули, или даване на пари в брой, тя допълни, че ще се дават парични суми.

По последни данни малко над 27 процента от населението има завършен ваксинационен курс, а при много от хората вече е необходима и подсилваща доза.

В средата на декември премиерът Кирил Петков подписа заповед, с която в сградата на МС ще се влиза само със сертификат. Тя влиза в сила 40 дни след подписването ѝ. В образователното министерство също дадоха да се влиза в сградата без удостоверение за ваксина, преболедуване или отрицателен тест.

#Кирил Петков #ваксинация #стимул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"