Безпрецедентно: Частните железници спряха работа заради скъпия ток

Безпрецедентно: Частните железници спряха работа заради скъпия ток
A A+ A++ A

За пореден ден рекордно поскъпване на тока в България. В сегмента „Ден напред“ на независимата енергийна борса цената се покачи до 824,55 лв. за мегаватчас. Увеличението е с почти 155 лв. спрямо предишния ден.

Заради непосилната цена на тока частните железопътни компании в България спряха дейността си днес. Това е безпрецедентен случай, в който влаковите превози са блокирани поради драстично увеличение на електрическата енергия.

Според най-голямата частна железопътна компания в Южна България цената от 824 лв. за един мегаватчас е убийствена.

„Няма как да не е спекула, това е пълно безумие! Не може 824 лв., при положение че нивата на тока бяха 100-200-300 лв. преди 3-4 дни. Абсолютно всички колеги в бранша са солидарни, просто няма бизнес. Не може да се работи“, коментира Илиян Филипов, собственик на частна железопътна компания.

От днес е блокиран и Интермодалният терминал край Пловдив, който дневно обслужва над 200 тира.

Досега те бяха транспортирани в посока Турция и обратно по железен път, за да се намалят разходите и въглеродните емисии и се редуцира чакането по границата.

„За първи път се случва това спиране. Превозвачът е решил да спре услугата поради цената на високия ток“, обясни Цанко Станчев, директор на Интермодален терминал-Пловдив.

Според частните железопътни превозвачи, ако се запази днешната рекордна цена на тока повече от 5 дни, браншът е заплашен от фалит.

#скъп ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »