Институтът "Роберт Кох": Бустерната доза да се бие не след 6, а 3 месеца след втора игла

Институтът "Роберт Кох": Бустерната доза да се бие не след 6, а 3 месеца след втора игла
A A+ A++ A

Комисията по имунизаците към Института "Роберт Кох" съкрати препоръчителния период между втората доза на ваксината срещу коронавируса и подсилващата от шест на три месеца, реагирайки на нарастващото присъствие на силно заразния вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Институцията заяви, че всеки над 18-годишна възраст трябва получи бустерна доза с иРНК ваксина три месеца след приключване на ваксинирането с две дози срещу COVID-19.

Преди това комисията препоръчваше на всеки, напълно ваксиниран с иРНК ваксина, да изчака шест месеца след последната доза. За еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" този период остава четири седмици.

Германските експерти също така препоръчаха всеки над 12-годишна възраст, който е бил заразен с коронавируса, да получи ваксина най-малко три месеца след като се е възстановил. Преди това препоръката беше след шест месеца.

По-възрастните или хората с хронични заболявания трябва да имат приоритет за поставяне на подсилващи дози, допълва комисията.

Според учени ефектът на ваксините срещу варианта Омикрон значително спада вече след 3-4 месеца от завършване на основната ваксинация.

Приблизително 70,4 на сто от населението на Германия е получило по две дози ваксина и 32,6 процента са получили подсилваща доза.

#бустерна доза #ваксинация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"