Скандалът с главния прокурор и фирма "Жоси" стигна до Народното събрание

Скандалът с главния прокурор и фирма "Жоси" стигна до Народното събрание
A A+ A++ A

БОЕЦ внесе сигнал до парламента срещу главния прокурор Иван Гешев.

Според гражданското движение в представените документи има обосновани съмнения за извършени престъпления от страна на обвинител номер 1.

Публикуваме поста на БОЕЦ, публикуван на профила на движението във "Фейсбук", без редакторска намеса:

ВАЖНО!

БОЕЦ поиска от Парламента да разследва Гешев за #ЖоСиГешевГейт.

Днес, 20.12.2021г. БОЕЦ внесохме сигнал до Парламента с данни и документи водещи до обосновани съмнения за извършени престъпления от главният прокурор Иван Гешев. Сигнала е адресиран до Комисията за противодействие и борба с корупцията, както и до парламентарните групи на „Продължаваме промяната” и „Демократична България”.

Очакваме незабавна реакция от депутатите, образуване на проверка и изслушване пред Комисията на Георги Борисов Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ” и на Георги Цолов Георгиев – собственик на фирма „ЖоСи” ООД. Убедени сме, че промяната и реалната борба с корупцията трябва да започне от най-високите нива на властта, както и че отстраняването от поста главен прокурор на Иван Гешев е задължително условие за тази борба.

На 08.12.2021г. в предаването на Люба Кулезич „Честно казано” по телевизия Евроком, Георги Георгиев от БОЕЦ и неговият съименник, собственик на „ЖоСи” ООД представиха факти и доказателства за участието на Иван Гешев в редица престъпления свързани с ограбването и унищожаването на „ЖоСи”, включително и данни за престъпно бездействие на главния прокурор и прикриване на схема за източване на ДДС чрез която е ощетен държавният бюджет в огромни размери.

На 15.12.21г. в сайта за разследваща журналистика BIRDD.BG бе публикувано съвместно журналистическо разследване направено заедно с БОЕЦ, в което се съдържат данни за участието на главният прокурор Иван Стоименов Гешев в престъпна корупционна схема. Той е бил сезиран за икономическо престъпление (схема за сиво счетоводства и източване на ДДС) извършено от един от съдружниците във фирма „ЖОСИ” ООД, като към него се е обърнал другият съдружник – Георги Цолов Георгиев. За да окаже помощ на Георгиев, Иван Гешев постига с него уговорка да му бъде прехвърлен дял от фирмата в размер на 20%, като посочва и свой близък (неговият баща Стоимен Гешев), който да бъде вписан, като съдружник, както и насочва Георгиев към конкретен адвокат за извършване на сделката – Велимир Атанасов. Вместо 20% на Стоимен Гешев са прехвърлени 2%, които по оценка към онзи период са на стойност около четвърт милион лева. След това „разминаване” Георги Цолов Георгиев казва, че Гешев и цялата прокуратура се обръщат срещу него и в резултат на това бизнесът му е бил ограбен, а той в продължение на седем години е подложен на репресии от прокуратурата. В резултат на действията на Гешев е прикрита и схемата за източване на ДДС, което нанася вреди на държаният бюджет в огромни размери. На 16.12.2021г. БОЕЦ внесохме сигнали по казуса срещу Гешев до МВР и МП, като на 17.12.2021г. от отдел „Икономическа полиция” на ГДНП бяхме уведомени, че образувана проверка и вече се работи по нея.

Сега очакваме реакцията и действията на българският Парламент и управляващото мнозинство заявило, като свой приоритет борбата с корупцията, съдебна реформа и оставката на Гешев.

#Жоси #Иван Гешев #боец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"