Заведенията: Продължаваме Промяната или Отлагаме Промяната?

Заведенията: Продължаваме Промяната или Отлагаме Промяната?
A A+ A++ A

Работещите в родните заведения изразиха възмущението си от обсъжданията в НС за зелените сертификати и идеята те да не важат за депутатите.

„В бранша бяхме възмутени. Ние два месеца се опитваме някак да живеем и работим със зелените сертификати при 25% ваксинирано население, караме хората, които идват на работа да си правят тестове, караме и клиентите да се тестват. Накрая разбираме, че не е нужно да има зелен сертификат за влизане с сградата на НС, където работят близо 600 души. Доводът на един от депутатите беше, че това ще затрудни ходенето им на работа. Нас някои пита ли ни дали не сме затруднени?”, коментира председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му недоволство предизвика и предложението, ако се стигне до тестване на входа на институцията, тестовете да бъдат покрити от държавата.

„Един служител със заплата 1000 лв. може да си плаща теста, а депутатът не може”, допълни Алибегов.

Той беше категоричен, че според проверките на РЗИ и общините над 90% от заведенията спазват изискванията за зелен сертификат. След обсъжданията в парламента обаче нагласите на работещите са променени.

„Хората казват: „Ние бяхме дотук. Няма да спазваме нещо, което не важи за всички”. Възмутени са. Такъв пример от политиците не е добър- нито за спазването на мерките, нито за ваксинацията”, обясни още той.

От Асоциацията на заведенията се надяват на диалог с властта през следващата седмица.

„Изпратили сме писма до Министерството на туризма и социалното министерство. Другата седмица най-вероятно ще започнат срещи. Първите стъпки, които виждаме от новите управляващи обаче не са позитивни и могат да имат обратен на желания ефект”, смята председателят.

Становището на бизнеса:

На 14 декември новият премиер на България Кирил Петков обяви: Още днес издавам заповед за влизане в МС със “зелен сертификат”.

Вчера обаче говорителят на Министерски съвет заяви, че подписаната от министър- председателя заповед влиза в сила с отложен старт от 40 дни! Тоест, в края на януари! Че тя пандемията ще свърши, а бизнесът ще умре докато си свършите работата… С това темпо ли ще Продължаваме Промяната? Продължаваме Промяната, ама друг път! С отложен старт ! Щом 40 дни „зелен сертификат“ няма да важи за МС, е абсолютно задължително да премахнете зеления сертификат за всички в следващите 40 дни! А при въвеждане на нови мерки за петата вълна, „зеленият сертификат“ за бизнеса (ако има такъв) да бъде въведен минимум 40 дни, след като бъде въведен за цялата държавна администрация! Ние дадохме кредит на доверие, изразихме готовност да съдействаме според възможностите си, а насреща виждаме само как продължава имитацията на "мерки", демагогията и дискриминацията, с които ние се борим вече две години! Никаква Положителна Промяна няма в това!

#БАЗ #СЗБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »