От Нова година: Токът за бита май поскъпва с над 13%, парно в София - с 30%

От Нова година: Токът за бита май поскъпва с над 13%, парно в София - с 30%
A A+ A++ A

Първата голяма криза за новото правителство вече е на хоризонта. От 1 януари 2022 г. цените на тока и парното за домакинствата ще се вдигнат рекордно. А това може да доведе до масови протести заради непосилните сметки, както се случи през 2013, когато имаше аналогично поскъпване.

Промените засягат много повече бизнеса, тъй като има рязко повишаване на мрежовите такси, които всеки потребител заплаща според консумацията си. Те са с над 40% нагоре, което на фона на високите борсови цени означава още един удар върху икономиката.

Заедно с това КЕВР ще направи прецедент и ще удари силно целия ВЕИ сектор, който в момента осигурява значително по-евтина енергия по дългосрочните договори, които е сключил в средата на годината. Освен че изглежда като политически, а не експертен, този ход, от една страна, това ще създаде проблем за инвеститорите при обслужването на кредити им, а от друга, няма да има никакъв положителен ефект за пазара, дори напротив - борсовите цени на тока ще се повишат още повече и енергийната криза може да стане неконтролируема.

Въпреки че борсовите цени на електроенергията са критично високи през последните месеци - над 400 лв./мВтч, или четири пъти повече от прогнозните, КЕВР успява да задържи стойността на самата енергията за регулирания пазар на почти същото ниво. От 108.37 лв./мВтч миксът, който се формира в НЕК, става 111.31 лв./мВтч - това е средната стойност на енергията, която се купува от АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ, след като производителите бъдат компенсирани за квотите CO2 от фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Именно заради парите от фонда повишението е минимално.

В същото време обаче има невиждано никога досега увеличение при мрежовите такси. Тези, които се събират от Електроенергийния системен оператор - за достъп до преносната мрежа, са повишени с 35%. А тези, които събират електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" - за пренос и достъп до разпределителната мрежа, са увеличени с 44%. Именно това води и до цялостното поскъпване на тока за домакинствата. Мотивът тук е, че са се увеличи разходите им за технологични загуби (около 10-12% от енергията, която пренасят), които покриват чрез ток от борсата. Не се поставя обаче въпросът защо тези дружества не са сключили дългосрочни договори поне за част от енергията, така че да намалят пазарния риск.

При топлофикациите има много различни движения на тарифите. Докато при едни поскъпването е с близо 30%, при други почти няма да има промяна. Например най-голям ръст има в Петрич, където спрямо действащите сега цени има скок от над 50%. В столицата София покачването е 29.5%, като голям ръст има още в Разград 28%, Враца 25% и Велико Търново с 23%. Почти нулево ще е увеличението на цените в Габрово и Перник.

КЕВР е решила да промени и т.нар. прогнозна пазарна цена, която служи като база за определянето на редица други важни ставки в сектора. От сегашните 119 лв./мВтч според регулатора референтната прогнозна пазарна цена трябва да стане 293.37 лв./мВтч. Това е мотивирано именно с борсовите цени през последните месеци.

Реално обаче прогнозната пазарна цена е свързана с определянето на размера на премиите, които фондът изплаща на ВЕИ производителите и топлофикациите (за произведения от когенерациите ток). Колкото по-висока е тя, толкова по-малка е премията. А в конкретния случай за почти всички производители премиите стават равни на 0 лв.

Това е проблем, защото повечето от тях (над 90%, като точните данни са във ФСЕС, където постъпват фактурите за продадената енергия) имат сключени годишни договори за продажба на енергията си при цената от 119 лв./мВтч, тъй като им е било гарантирано, че ще си получават премиите през целия регулаторен период (от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г.). Именно това са дългосрочните договори на пазара, които дават известна сигурност в сектора. След промяната обаче всички тези производители ще загубят премиите си от фонда, без да могат да спечелят от енергията си, защото те вече са я продали на годишна база. И съответно ще изпаднат в невъзможност да обслужват кредитите си поне в следващите 6 месеца. Единственият вариант е да спрат да изпълняват годишните си договори и да започнат да продават тока на дневна база на борсата, за да могат да постигнат по-високите цени (съответно новата прогнозна цена на КЕВР). Това обаче ще има негативен ефект за потребителите, тъй като допълнително ще повиши борсовите цени и заедно с това ще извади от пазара годишните договори, които са сключени на много по-ниски нива (малко над 119 лв./мВтч).

Тук става въпрос за около 10% от цялото производство на ток в страната и ефектът наистина ще е значителен.

Ударът върху бизнеса
Ако предложенията на КЕВР бъдат одобрени, най-голям ще е ударът именно върху бизнеса, който така или иначе страда от критично високите цени на борсовия ток.

Вярно е, че с по-високата прогнозна пазарна цена ще се премахне т.нар. цена задължение към обществото, която към момента е 7.18 лв./мВтч. Но това няма как да компенсира негативния ефект от липсата на евтин зелен ток и повишените с над 40% мрежови такси. Жалкото е, че промените за ВЕИ и прогнозната пазарна цена няма никаква полза за пазара и, изглежда, се прави само по политически причини - да се създадат проблеми пред новото правителство. Съставът на КЕВР е доминиран именно от назначения на ГЕРБ и Обединените патриоти, като комисията остава своеобразен троянски кон на старата власт в настоящата ситуация.

#ток #парно #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"