Нелесна, но възможна коалиция предвижда Атанас Славов от ДБ

Нелесна, но възможна коалиция предвижда Атанас Славов от ДБ
A A+ A++ A

"Коалицията не е лесна, но възможна в името на възстановяване на парламентаризма в България, на това да се изработи стратегическата визия за развитието на държавата за следващото десетилетие, за да минем на следващото ниво. През последните години останахме на опашката на Европейския съюз". 

Това каза пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България" Атанас Славов. 

Той подчерта, че отговорност на партиите е да намерят пътя напред и да съставят управление, което ще се ползва с доверие и ще извърши необходимите реформи в ключови сектори. 

"Президентът има квота в този кабинет, особено в сектора "сигурност". Това само означава, че парламентът трябва да е в много силната си роля комисиите да осъществяват контрол и изслушване по отношение на правителството в този сектор. И по Конституция президентът има своите компетенции в тази сфера. Целият сектор сигурност и отбрана е споделена компетентност между изпълнителната власт и президента". 

В предаването "Неделя 150" Славов допълни: 

"На законодателно ниво за прокуратурата могат да бъдат направени няколко неща. Да се ограничат правомощията на прокуратурата извън наказателния процес, т.нар. надзор за законност. Възможността на прокуратурата да подменя компетентността и волята на конституционно избрани и легитимни органи я превръща в инструмент за злоупотреби и влияния. Да се въведе обжалване на онези прокурорски актове, с които се отказва да се образува досъдебно производство. Тази практика на разпъване на прокурорски чадър върху ключови хора в държавата трябва да спре. Трябва да има някаква гаранция срещу прокурорския произвол. Конституционни промени ще трябват за по-съществената част - търсене на отчетност на главния прокурор". 

#Атанас Славов #ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »