Старт на консултациите при президента (ОБЗОР)

Старт на консултациите при президента (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Изтече първият ден от политическите консултации при президента. В рамките на два дни държавният глава Румен Радев ще разговаря с всички парламентарно представени партии. Целта е да се сформира редовен кабинет.  Днес президентът се срещна с представители на „Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Междувременно предизборното споразумение между ПП, БСП, „Има такъв народ" и „Демократична България" вече е готово и в полунощ е изпратено за одобрение от партиите в бъдещото управление. Появи се и неофициална информация около състава на Министерския съвет и разпределението на местата в новата власт. Най-вероятно още тази седмица ще бъде връчен първият мандат за съставяне на правителство.

Със съвет към бъдещата коалиция президентът даде старт на консултациите на “Дондуков 2” „Знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи”, заяви Радев.

В отговор от „Продължаваме Промяната” обявиха, че страната има нужда от редовно правителство и до дни ще предложат такова в коалиция с още три партии. „За нас е важно всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор”, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.

След разговора с президента, Петков разкри, че вече е ясна и структурата на проектокабинета, но не каза имената в него. „Очакваме да има четири вицепремиери. Към този момент не са разпределени от всяка партия по един, но това ще бъде част от общата дискусия”, каза Петков.

С думите, че изборите са донесли промяна, президентът посрещна на “Дондуков” 2 ГЕРБ-СДС. „Аз съм убеден, че вие, базирайки се на вашия богат политически опит, разбирате тези нови реалности - и аз, и обществото очакваме конструктивно и отговорно поведение на силна опозиция, каквато вие заявихте, че ще бъдете”, каза Радев.

И пред президента от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че в 47-ото НС ще бъдат отговорна опозиция.

„Ако правителството има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която Вие отличихте, но и заради опита ни, те ще я получат. Всяка грешка ще бъде осветявана и сочена”, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на партията.

Трети на масата за разговори на “Дондуков” 2 седнаха от ДПС. „Политическата криза е факт. Въпросът е как я преодоляваме. Страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени", каза Мустафа Карадайъ.

Последни при президента влязоха от БСП. 

„Вярвам във вашата принципност и последователност. БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хора, а не на малките овластени групи от задкулисието. Обществото ни е дълбоко разделено социално – с растяща бедност в резултат на порочно управление. Затова се надявам, че ще имате водещ принос, защото новото управление има нужда от силен социален вектор”. С тези думи Румен Радев се обърна към представители от социалистическата партия.

От своя страна лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че са съсредоточени върху коалиционното споразумение и имат бележки по него. „В момента България се нуждае от работещ парламент и от редовно правителство. Положихме усилия и в проведените досега разговори с експертните групи, и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори”, каза тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »