Датска банка с шок-прогнози за 2022-а

Датска банка с шок-прогнози за 2022-а
A A+ A++ A

Датската инвестиционна банка Saxo Bank излезе с "шокиращи прогнози" за 2022 г. - набор от 10 прогнози, които самата банка нарича "малко вероятни събития, които биха могли да окажат значително влияние върху финансовите пазари". Годишните прогнози са публикувани за 19-ти път.

Ето най-интересните от тях.

Facebook ще се превърне в платформа за бумъри

Facebook се превръща в платформа за "възрастни бумъри" - неговите алгоритми, поради които потребителите винаги виждат идентично или подвеждащо съдържание, отблъскват младите хора от социалната мрежа. Социалната мрежа се оказва в центъра на културната конфронтация между хора под и над 40 години – младите гледат на нея като на символ на фалшиви новини и алчни корпорации.

Инвеститорите осъзнават, че новата компания майка на Facebook, Meta, бързо губи младото си поколение, а оттам и бъдещия си потенциал. Отчаяно да остане на върха, Meta се опитва да придобие Snapchat или TikTok и харчи милиарди долари, за да връща младите хора към услугите си. В същото време тя се занимава със създаването на "метавселена", чиято основна цел е да събира информация за потребителите.

В резултат на това Meta губи 30% от стойността си и се препоръчва да се разделят услугите си на отделни структури - така се разбиват мечтите на Марк Зукърбърг за монопол.

Медицински пробив ще увеличи продължителността на живота с 25 години

През 2022 г. се случва голям пробив в медицината – разработен е коктейл от лекарства, който регулира процесите на ниво клетки и може да удължи живота им. Експерименти върху лабораторни мишки показват, че продължителността на живота се удължава с 30%. За хората това означава потенциално увеличение на живота с 25 години.

Освен това новото лекарство може да забави стареенето и дори да подмлади старите клетки. Новите подходи към редактирането на ДНК позволяват на практика да се отървем от много заболявания, които причиняват влошаване на здравето с възрастта.

Докато перспективата за огромен скок в продължителността на живота е истински пробив, тя повдига етични и финансови проблеми. Ако всеки живее средно 115 години - какво ще означава това за пенсионната система? Има ли достатъчно храна, за да нахрани толкова много хора? Трябва ли ново лекарство да бъде достъпно за всички?

Развитието на хиперзвуковата технология ще доведе до нова студена война и космическа надпревара

След изпитанията на китайската хиперзвукова ракета, чийто успех беше изненада за Съединените щати, хиперзвуковите апарати, способни да излязат в космоса, се оказват в центъра на съперничеството между Вашингтон и Пекин, както в икономиката, така и в сферата отбраната. Други играчи с напреднали военни технологии се присъединяват към надпреварата: Русия, Индия, Израел и Европейският съюз.

Развитието на хиперзвукова технология може да наруши дългогодишното статукво, което съществува от Студената война. Те застрашават основния принцип на взаимно гарантирано унищожаване – в случай на първи ядрен удар, хиперзвуковите ракети имат способността напълно да предотвратят ответна атака с междуконтинентални балистични ракети. Следователно надпреварата става масова: никой не иска да се чувства изостанал.

Това води до бърз растеж на компаниите за хиперзвукова разработка и упадък на компаниите, които произвеждат оборудване за военни кораби и самолети с традиционни оръжия.

В САЩ ще започне конституционна криза

Противоречията между демократи и републиканци достигат своя предел. На междинните избори за Конгрес републиканците са готови да направят всичко възможно, за да спечелят, докато демократите водят непопулярна кампания, нагнетяваща страх.

След изборите едната или двете страни едновременно отказват да одобрят резултатите от гласуването. В резултат на това не може да бъде сформиран нов състав на Конгреса и той не може да започне работа на 3 януари 2023 г., както е планирано.

Джо Байдън продължава да управлява страната чрез президентски укази. Демокрацията в САЩ е спряна поради факта, че Демократическата партия се противопоставя на разглеждането на изборните резултати във Върховния съд, тъй като е доминирана от консервативни съдии. Страната е погълната от пълна конституционна криза.

Американските активи стават изключително нестабилни и доходността на американските облигации се повишава, докато доларът пада.

Европейският съюз ще създаде суперфонд, попълван от пенсионни спестявания

Чадърът за сигурност, който Съединените щати дават на Европа по време на Студената война, може да изчезне, тъй като Китай, разположен в съвсем различна част на света, се превръща в основния военен и икономически съперник на Вашингтон.

ЕС търси начин да засили собствената си отбрана и в същото време да даде тласък на икономиките, засегнати от започналата енергийна криза.

Френският президент Еманюел Макрон, с подкрепата на италианския премиер Марио Драги, предлага създаването на Суперфонд на ЕС в размер на три трилиона евро, който ще помогне за осигуряване на отбрана, както и за решаване на проблемите с изменението на климата и прехода към чиста енергия. Предвид застаряващото население на Европа, както и вече високите данъци, политиците разбират, че ще бъде невъзможно да се финансира фондът чрез повишаване на данъците върху доходите.

Франция предлага задължително прехвърляне на част от пенсионните активи на всички служители над 40 години в нискодоходни облигации на Суперфонд, които всъщност са облигации на самия Европейски съюз. Системата става толкова успешна, че данъкът върху доходите в Европа постепенно се намалява.

Spotify се срива заради услуги за разпространение на музика, базирани на NFT

Музикантите, недоволни от несправедливите модели на споделяне на приходите от стрийминга на музика, които представляват повече от 75% от приходите, започват да разпространяват музика чрез услуги, базирани на NFT, продавайки дигитални права директно на слушателите.

Това позволява на музикантите да получават приходи в реално време и да не споделят с посредници, а слушателите, наред с други неща, да разберат, че парите им отиват директно при любимия им изпълнител.

Кейти Пери, Джейсън Деруло и The Chainsmokers вече предлагат музика чрез NFT услуги през 2022 г., а други изпълнители започват да изтеглят песните си от традиционните стрийминг платформи, които се провалят: Spotify губи 33% от стойността си за една година. Инвеститорите виждат потенциала на NFT в продажбата на филми, книги и друго съдържание.

Източник: Телеграф

#визия #бъдеще

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »