Създателите на Бионтех, които пратиха К-19 в нокдаун: Скоро ще има лек и срещу рака

Създателите на Бионтех, които пратиха К-19 в нокдаун: Скоро ще има лек и срещу рака
A A+ A++ A

Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин имат една цел: да революционизират лечението на ракови заболявания. Сега фирмата се връща към основната си задача. Ще има ли скоро лек срещу рак?

Йозлем Тюреджи и Угур Шахин основават своята компания BioNTech, станала известна с ваксината си срещу COVID-19, в германския град Майнц. Още тогава, преди близо 14 години, надеждата им е да революционизират лечението на рак. Те успяват да разработят метод срещу рака, базиращ се на иРНК-технологията.

През последните две години обаче компанията преустанови работата си по него заради нуждата от създаване на ваксина срещу коронавируса. Разработената от BioNTech ваксина срещу ковида се базира именно иРНК-технологията.

Сега BioNTech се посвещава отново на основната си цел: намирането на лек срещу рака. Междувременно в Майнц беше завършен грубият строеж на "първото в света съоръжение от този вид за производство на индивидуализирани продукти за имунотерапията срещу рак", както обявиха от самата компания, цитирана от DW.

Производството в новата фабрика с 500 работни места трябва да започне през 2023 година. Йозлем Тюреджи и Угур Шахин искат да произвеждат там годишно по над 10 000 партиди за индивидуално назначена терапия на онкоболни пациенти. Както и ваксината срещу коронавируса, тези продукти ще са базирани на иРНК-технологията.

Вече са налице и първите успехи: през ноември стана известно, че разработена от BioNTech имунотерапия срещу рак на кожата е предложена за одобрение в САЩ по ускорена процедура. Американската агенция за контрол на лекарствата FDA е дала на препарата етикета "Fast-Track", който облекчава процедурата по разработка и внедряване на лекарства срещу тежки заболявания. В момента въпросният медикамент се намира във втората си клинична фаза на изпитания.

BioNTech са си поставили за цел да разработят и успешна имунотерапия срещу рак на дебелото черво. За разлика от ваксините срещу COVID-19, медикаментите срещу рак няма да имат превантивна функция, а ще се прилагат след установяване на заболяването.

Конкуренция от САЩ

И американската копания Moderna, която също разработи успешна иРНК- ваксина в сегашната пандемия, форсира търсенето на лек срещу рака. В началото на ноември от фирмата обявиха, че работят върху четири различни терапевтични съставки срещу рака.

Също и в американската компания Variantyx, заедно с експерти от клиниката "Роберт Бош" в Щутгарт, са в търсене на индивидуализирани методи за лечение на рака. А в Германия стартъп компанията Abalos разработва метод, при който с помощта на специални вируси ще бъде активирана имунната система на болните от рак.

Много от тези методи все още са във фаза на разработване - тоест, далеч от пускането им на пазара. Кога първите от тях ще бъдат на разположение на пациентите с рак, засега не може да се каже. Но ако успешно преминат клиничната фаза на изпитания, препаратите на BioNTech имат добри шансове да станат готови сравнително бързо.

#Бионтех #рак #Угур Шахин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »