Ново 20! Обмислят тестване на учениците само в понеделник

Ново 20! Обмислят тестване на учениците само в понеделник
A A+ A++ A

Здравното министерство обмисля учениците да се тестват само веднъж седмично за COVID. Решението може да бъде взето още в утре. Това обяви заместник-здравният министър д-р Александър Златанов в предаването „Денят на живо” по НОВА.

„Обмисляме този вариант, чакаме да го обсъдим с целия екип на здравния контрол. Още от утре може би ще въведем този вариант”, заяви д-р Златанов.

По думите му всички ученици ще се върнат в училище, веднага щом се осигури безопасна среда. "Това означава да се създадат условия, в които да не се позволи разпространение на вируса" обясни той. 

За него е недопустимо учениците да плащат да отидат на училище. "Трябва да се даде равна възможност за всички деца да отидат присъствено на училище. Тестовете трябва да бъдат 100% безплатни", смята д-р Златанов.

Той разкри, че държавните училища не купуват тестове, това правят министерствата на здравеопазването и на образованието, а изключения правят частните учебни заведения.

"В близките дни ще бъдат доставени около 2,1 млн. теста, а идната седмица се очакват поне още 2,5 млн. теста. Така в наличност ще има 4-5 млн. теста, които ще бъдат напълно достатъчни и ще стигнат до средата на януари", сподели той. И допълни, че МЗ иска секвенирането на положителни проби след PCR да бъде увеличено целенасочено и новият вариант Омикрон да се хване веднага, като засега няма случаи на тази мутация у нас.

 

#Д-р Александър Златанов #МЗ #тестове #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »