Фон дер Лайен: Трябва да обсъдим задължителна ваксинация за COVID-19

Фон дер Лайен: Трябва да обсъдим задължителна ваксинация за COVID-19
A A+ A++ A

Европейските държави трябва да подновят кампаниите за ваксиниране срещу COVID-19, като ги насочат към неваксинираните към всички възрастови групи и да полагат целенасочени усилия за намаляване на съмненията във ваксините.

Това се казва в препоръка на Еврокомисията до страните членки, приета в сряда.

"Не знаем всичко за новия вариант, но знаем достатъчно, за да се тревожим", заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя заяви, че ЕС трябва да започне дискусия за евентуална задължителна ваксинация за COVID-19 предвид големия брой европейци, които още не са имунизирани. По данни на Еврокомисията около 150 млн. души, или около една трета от живеещите в ЕС, още не са ваксинирани срещу коронавируса, което според Фон дер Лайен "е много".

 "Преди 3-4 години не можех и да си представя такава ужасна пандемия и да имаме ваксини, които спасяват живот и които не се използват адекватно при огромна цена за здравните системи", заяви Фон дер Лайен, която е лекар по образование.

Затова с уговорката, че организацията на ваксинирането е изцяло национална компетенция, тя каза, че според нея "е разбираемо и подходящо" да се започне дискусия в ЕС за задължително ваксиниране срещу COVID-19.

Досега само Австрия е обявила задължителна ваксинация на населението си от 1 февруари, като други държави като Гърция и Франция, въведоха глоби и ограничения за отделни възрастови групи.

По данни на европейската здравна агенция ECDC България остава най-слабо ваксинираната държава в Европа с едва 25.4% напълно ваксинирано население (27% с поне една доза) при средно 66.2% за ЕС.

Ваксините

Фон дер Лайен каза, че пълната ваксинация и бустера "осигуряват най-силната защита, която имаме на разположение", заедно с маските, социалната дистанция, личната хигиена, проследяването на контактите и изследване на положителните проби за откриване на новите варианти на коронавируса. Тя добави, че не бива да се чака с поставянето на третата доза след изтичането на шестте месеца от първоначалната ваксинация.

До края на март ЕС ще получи 360 млн. ваксини от "Бионтех"/"Пфайзер" и "Модерна", които ще са достатъчни за поставянето на бустерни дози на всички ваксинирани в ЕС, както и че от появата на ваксините срещу COVID-19 в Европа вече са доставени повече от 1 млрд. дози от четирите одобрени ваксини.

Ако изследванията на Омикрон, които се очаква да отнемат 2-3 седмици, покажат, че ваксините не осигуряват достатъчно ефективна защита срещу него, Фон дер Лайен увери, че в договорите на ЕС с производителите има клауза, че те ще адаптират продуктите си към новия вариант.

Нови мерки

Европейската комисия препоръча още на държавите от ЕС да въведат целенасочени и пропорционални предпазни мерки за ограничаване на разпространението на вируса, спасяване на животи и намаляване на натиска върху здравните системи.

"Появата на варианта Oмикрон означава, че трябва да се обърне специално внимание на прилагането и съобщаването на специфични мерки за контактите през периода в края на годината", се казва в насоките на Брюксел до европейските столици.

Въпреки критиките от СЗО Еврокомисията съветва да се продължи с ограниченията на полетите от южната част на Африка, където беше открит Омикрон, както и да се контролира прилагането на основните ограничения за пътуване.

Еврокомисарят за здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че здравните власти във всички държави от ЕС трябва да започнат отново да наблюдават отпадните води, за да откриват огнища на инфекции и да увеличат значително геномното секвениране на положителните проби за COVID-19, за да могат бързо да откриват появата на Омикрон и другите варианти на коронавируса.

"В момента, в който се установи инфекция, трябва де се проследяват контактите, да се налага изолация и намаляване на контактите", добави Фон дер Лайен.

Правителствата в отделните държави трябва се подготвят и за ограничаването на продължителността на европейските COVID сертификати за ваксинирани на 9 месеца, което се очаква да стане от 10 януари.

Източник: Дневник

#Урсула фон дер Лайен #ЕК #ЕС #задължителни ковид ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »