Ето какви са симптомите на Ковид при ваксинираните

Ето какви са симптомите на Ковид при ваксинираните
A A+ A++ A

Нито една ваксина срещу коронавирус в света не може да гарантира 100% защита срещу инфекция, но наличието на ваксина помага за пренасяне на болестта в по-лека форма, многократно отбелязват експерти.

Лекарите са съставили списък с типични симптоми на коронавирус, които се появяват при заразените след ваксинация.

Датското издание Danmarks Radio отбелязва, че статистиката на заболеваемостта в страната ясно демонстрира ефективността на ваксинацията в борбата с коронавируса. Медицинско проучване потвърди, че само 22 682 ваксинирани пациенти са се разболели в Дания. Тази цифра е равна на 0,5% от общия брой на заразените.

„Вие сте защитени от сериозно заболяване, но все пак можете да се разболеете и да се заразите“, обясни професорът по медицина Томас Бенфийлд.

Специалистът добави, че случаите на заболяването след преминаване на курс на ваксинация са пример за „вирусен пробив“. Въпреки че коронавирусът преодолява бариерата под формата на ваксинация, най-често човек може дори да не забележи, че е болен, казват лекарите.

Повечето ваксинирани пациенти с коронавирус са безсимптомни. Някои от заразените показват признаци на лека настинка. Най-често пациентите имат оплаквания от главоболие, хрема, кашлица, възпалено гърло.

Има и такива, които губят обонянието си, но това се среща много по-рядко, отколкото при болни без ваксината.

Въпреки това, отбеляза той, ваксинацията значително улеснява хода на заболяването, въпреки че не минава без хоспитализация.

„Опитът ни показва, че някои се разболяват толкова тежко, че попадат в болница. Това са предимно възрастни хора. Но дори и да се наложи да бъдат хоспитализирани, най-често те не страдат толкова, колкото тези, които сме поели преди появата на ваксините", каза той . Бенфийлд.

Датски учени обърнаха внимание на факта, че ваксинираните срещу нова коронавирусна инфекция се разболяват три до четири пъти по-рядко от тези, които не са били ваксинирани. Подобни статистически данни се наблюдават и за болничния прием в Дания. Броят на смъртните случаи сред болните също е няколко пъти по-малък сред ваксинираните.

Професорът по имунология Рун Хартман каза, че спектърът от симптоми при ваксинираните пациенти е толкова широк, колкото и при неваксинираните, но честотата на неприятните симптоми при хората с ваксинация е по-ниска. Много обаче зависи и от имунитета и здравето на човека като цяло, уточняват изследователите.

„Например има значение на колко години сте. Освен това други аспекти на здравето също играят роля, виждаме, че ефектът от ваксината намалява при най-възрастната част от населението, над 70 години, след повече от шест месеца, "обясни имунолог.

Източник: Zdrave.to

#симптоми #ковид #ваксинирани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »