Мистерия! Пътник от рейса на ужасите е изчезнал! Не е нито сред жертвите, нито в Пирогов

Мистерия! Пътник от рейса на ужасите е изчезнал! Не е нито сред жертвите, нито в Пирогов
A A+ A++ A

Пътник от изгорелия автобус на автомагистрала "Струма" е изчезнал мистериозно, стана ясно от брифинга на Главна прокуратура, който тече в момента. В превозното средство са открити овъглените останки на 44 души. В болница са 7. Според данните от граничния контрол обаче в автобуса на границата е имало 52 души. Един от оцелелите - мъжът успял да счупи задното стъкло на рейса, обаче твърди, че е извадил 8 души от пожара. 

"Бях на място, видях овъглените трупове. Това ще остане в съзнанието ми цял живот. По- тежко беше обаче посещението ми в болница Пирогов, където са настанени оцелелите от катастрофата. За тях се грижат най- добрите специалиалисти. Това , което търсеха те , бяха техните близки - майки, бащи, деца. В една от стаите видях момче на моята възраст. Казах му, че е герой. Той ми разказа, че е спасил 8 човека. Всъщност в автобуса открихме 44 трупа. В болница са 7. Не е ясно къде е осмия човек. Проверяваме тази информация, тъй като може спомените на свидетеля да са объркани . Обаче той е категоричен" заяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Според зам. главният прокурор Борислав Сарафов , първочалните данни от разследването сочат към човешка греша. Водачът се е отклонил неясно защо надясно и е предприел странна маневра. Така автобусът се е нанизал на мантинелата, която вероятно е разрязала резервоара.  Сарафов отхвърли версията, че автобусът е превозвал контрабандно гориво. На място са открити остатъци от три туби, но в тях е имало само остатъци от нафта. Няма никакви следи от бензин, нито от други запалителни течности. 

Сарафов отхвърли версията за терористичен акт. "Тази тема не бе оповестена в деня на катастрофата, но беше изследвана от нас. Взехме ацетонови натривки, съпоставихме свидетелски показания и категоричено отхвърляме тази версия. Взрив не е имало, имало е само горене" заяви прокурорът. 

Днес продължават разпити и огледите на автобуса. Той е иззет и ще бъде отгледан от автоинспектори и технически лица. Ще се провери дали е възможно катастрофата да е следствие от техническа неизправност.

Засега водещата версия се очертава човешка грешка. "Отчитаме лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението. Тази мантинела, на която буквално се е наннизал автобуса не само че не е полезна, но е и опасна. Тя е способствала за инцидента. Тези обстоятелства ще бъдат изследвани от нас. Ще изследваме дали при евентуална човешка грешка, лошата организация да е спомогнала за произшествието" заяви Сарафов. 

Сийка Милева съобщи, че днес главният прокурор е разпоредил на Върховна административна прокуратура да извърши проверка на сигнализацията и маркировката на магистралите и маркировката в цялата страна. Ако бъдат събрани доказателства за извършени нарушения, те ще бъдат изпратени на правителството. Срещу виновните, по чиято вина има допуснати нарушения, ще бъдат образувани дела. 

#рейс-ковчег #автобус-ковчег #катастрофа #мистерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »