Жител на Северна Корея осъден на смърт заради сериала Squid Game

Жител на Северна Корея осъден на смърт заради сериала Squid Game
A A+ A++ A

Жител на КНДР беше осъден на смърт заради забранен внос на територията на страната на южнокорейския сериал Squid Game, който оглави по гледаемост топ стрийминг платформа Netflix, съобщи Daily Mail.

Според оскъдната информация по случая севернокореец от провинция Хамгьонгбук-до се върнал в родината си от Китай с цифрово копие на сериала, съхранявано в скрита USB флашка, след което го разпространил сред свои приятели, но бил заловен от служители на реда.

Впоследствие младият мъж бил осъден на смърт и екзекутиран. В същото време негов познат, студент, който купил копие от сериала, е осъден на доживотен затвор, а други шестима, които само са гледали филма са осъдени на пет години тежк каторжен труд.

Обиските в учебното заведение от което са задържаните и осъдени младежи, продължават. Според някои сведения са уволнени директорът на учебното заведение, секретарят по въпросите на младежта и класният ръководител. Възможно е за наказание да бъдат изпратени да полагат обществено-полезен труд във въглищни мини.

В Северна Корея от началото на тази година има строга забрана за внос в страната на филми, предавания и сериали от Запада и Южна Корея. Съответният закон предвижда най-тежкото наказание - смърт за разглеждане, съхраняване или разпространение на такива материали.

На 16 октомври беше съобщено, че официалната севернокорейска медия Arirang е оценила поредицата Squid Game. Според журналисти от КНДР популярността на сериала може да се обясни с факта, че той „разобличаваа реалностите на капиталистическата култура в Южна Корея“ и показва „общество на неравенството, където хората се третират като пионки на богатите."

Squid Game оглави класацията на Netflix за най-гледаните филми в 90 държави. Сериалът проследява герои, които, изправени пред финансови затруднения, отиват на остров и участват в игри за оцеляване. Отбелязва се, че това шоу може да стане най-успешното в платформата и да изпревари такива хитове като „Вещерът“ и „Бриджъртън“.

#Squid Game

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"