България потвърди, че не пуска Северна Македония към ЕС

България потвърди, че не пуска Северна Македония към ЕС
A A+ A++ A

България е потвърдила, че няма промяна в позицията ѝ и засега няма да одобри преговорната рамка на Северна Македония. Това стана ясно след Съвета по общи въпроси в Брюксел, на който беше обсъдена темата за разширяването на ЕС.

„За съжаление, Република Северна Македония все още не покрива критериите за провеждане на първата междуправителствена конференция“, заяви българският посланик в ЕС Румен Александров, цитиран от БНT.

Според Александров Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените ѝ заслуги и е готова за напредък по пътя към ЕС. Двете страни вървят заедно, но заради българската блокада от месеци се обсъжда възможността да бъдат разделени.

Александров посочи, че през последните няколко месеца българската страна е предложи редица варианти за преодоляване на отворените въпроси, свързани с гарантирането на правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

„Нашите партньори в РСМ следва да поемат конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се очаква постигане на напредък в процеса на разширяване с РСМ", допълни посланик Румен Александров.

Гашпер Довжан, държавен секретар в МВнР на Словения, който председателства заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси, коментира от своя страна, че няма как изискването за единодушие при взимането на решения по въпросите на разширяването на ЕС да бъде заобиколено.

Скопие се надяваше на пробив до края на годината, но това явно няма да стане, пише Mediapool.

#Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »