Избирателната активност по региони

Избирателната активност по региони
A A+ A++ A

Избирателната активност до 11 часа в София област е почти 11%, съобщи за Хоризонт Димитър Димитров, председател на 26 РИК. Две машини в Самоков са спрени и се е наложило гласуването да продължи с хартиени бюлетини. Подвижната Covid секция в Костинброд ще посети 17 адреса, съобщи нейният председател Станислав Рангелов.

"Хората, които са в добро здраве, излизат отвън. Урната, е в колата, в багажника. Обяснява им се какво точно трябва да направят. Екипът се обръща, те сами си гласуват, пускат си бюлетината, подписват се, че са гласували и се прибират вкъщи.  Прибира се урната в общината, като свърши изборният ден се отваря, преброяват се, попълват се протоколи, всичко, и се занася по стандартния начин в РИК. Гражданите нямат никакви затруднения, просто обясняваме, то е елементарно". 

В област Пазарджик има леко покачване на избирателната активност. Към 11 часа своя вот са упражнили 8,4 на сто от избирателите в областта. След община Ракитово, най-слабо е гласуването в Пазарджик - малко над 8%. В Батак и Сърница гласувалите са малко над 10%. В сравнение с миналата неделя активността и леко по-слаба.

Избирателната активност към 11.30 в Сливенска област е 8,29%. В основно училище „Братя Миладинови“, където гласуват хората от квартал „Надежда“ избирателна активност почти няма.

Силистра поддържа близка избирателна активност сравнено с отчетената към 11 часа миналата неделя, съобщават от РИК – Силистра. Към 11 часа са гласували 10,73 % или 12 244 души от имащите право на глас 114 090. Най-голям е броят на упражнилите правото си на глас в Тутраканска община с 13,29 %, а най-ниска е активността в община Дулово - 6,63 на сто. 175 са секции са машинно гласуване, като в 35 от тях има по две електронни устройства. 

В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 11%, - с 2% по-висока от миналата неделя. Три бяха блокиралите машини в областта, но в град Дебелец проблемът се оказа най-сериозен и след решение на Районната избирателна комисия се премина към гласуване с хартиена бюлетина, посочи председателят на РИК Николай Илиев: 

„Устройството за разпознаване на карти е блокирало, което е наложило преустановяване на машинното гласуване“.  

Има затруднения в работата на някои от секционните комисии, заради многото смени на изборните състави. Няколко комисии работят в непълен състав. Между двата тура Районната избирателна комисия смени 5 % от членовете на секционните комисии и така общо смените в областта станаха 20,3 на сто. 

Вотът в област Враца протича при по-слаб интерес спрямо миналата седмица. В началото на изборния ден се е наложило да бъдат сменени членове на комисии в 40 от общо 330 секции, но това не е попречило на гласуването. 

#избирателна активност #региони #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »