ЕМА разреши хапчето на Merck срещу COVID-19

ЕМА разреши хапчето на Merck срещу COVID-19
A A+ A++ A

Страните могат да използват хапчето срещу ковид на Merck при спешни случаи, предизвикани от нарастващия брой случаи, преди лечението да бъде официално одобрено в целия блок, заяви в надзорният орган по лекарствата на ЕС.  

"Лекарството, което в момента не е разрешено в ЕС, може да се използва за лечение на възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от развитие на тежка форма на COVID-19", се казва в изявление на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В петък надзорният орган за лекарствата на ЕС започна да разглежда хапчето срещу COVID на Pfizer за спешна употреба от държавите членки, тъй като Европа търси начини да се справи с внезапния скок на случаите на коронавирус, съобщи АФП, предаде БГНЕС. 

Този ход ще позволи на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да консултира страните, които искат да използват обещаващото антивирусно лечение на американския фармацевтичен гигант, преди да получи официално одобрение в целия ЕС.

"ЕМА прави преглед на наличните към момента данни за употребата на Paxlovid, перорално лечение на COVID-19, разработено от Pfizer", заяви базираната в Амстердам ЕМА.

"ЕМА започва този преглед, за да подкрепи националните органи, които могат да вземат решение за ранната му употреба за COVID-19, например в условия на спешна употреба, преди разрешението за пускане на пазара", заяви тя.

Пълният "текущ преглед" за официално одобрение се очаква да започне следващата седмица, но ЕМА заяви, че иска да може да помогне на националните органи "във възможно най-кратки срокове". 

#ЕМА #разреши #лекарство срещу Ковид #Мерк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"