210072 статии       |       439 интервюта       |       1531 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72502| EUR 1.95583| GBP 2.34892|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Вече са раздадени над 4 млн. лв. енергийни помощи за бизнеса

19 ноември 2021, петък / 16:15; Коментари: 0
Send to Kindle
Вече са раздадени над 4 млн. лв. енергийни помощи за бизнеса

Стартираха първите плащания по програмата за компенсиране на крайните небитови потребители заради високите цени на електроенергията. До момента в рамките на няколко дни са разплатени около 4 млн. лв. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков.

Общата сума, предвидена за енергийни помощи за бизнеса през октомври и ноември е 450 млн. лева. Попитан, дали ще има и помощи за декември, министърът обяви, че тогава би трябвало да има парламент, който да реши дали и какви субсидии да има. "Парламентът може да приеме други мерки - сваляне на данъци и акцизи, както за тока, така и за природния газ", поясни Андрей Живков, цитиран от „Дневник“.

Паралелно с изплащането на средствата продължава и подписването на договори с търговците, чрез които ще бъдат компенсирани крайните потребители. До момента са подписани 44 договора и остават още няколко, за да бъдат обхванати всички клиенти, които ще получат компенсация, съобщи още министър Живков.

Той акцентира, че най-сериозните плащания ще бъдат направени през декември, когато се фактурира ноемврийското потребление. Очаква се тогава повечето клиенти да получат накуп компенсациите си за месеците октомври и ноември.

Причината е, че повечето фактури за октомври са издадени преди подписването на съответния договор между търговеца и Министерството на енергетиката. Така компенсацията не може да бъде отразена в октомврийската фактура. Това обаче не трябва да притеснява потребителите, финансовият ресурс за компенсациите е осигурен и те ще бъдат получени накуп през следващия месец, увери енергийният министър, цитиран от пресцентъра на МЕ.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: