Бизнесът към "евентуалното ново правителство": Изборите минаха, загиваме!

Бизнесът към "евентуалното ново правителство": Изборите минаха, загиваме!
A A+ A++ A

Отворено писмо от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България към евентуалното ново коалиционно правителство и все още действащото към момента служебно такова.

Парламентарните избори минаха и картината на бъдещето управление вече се избистря, въпреки вълната от политически оставки! Но тук и сега малкият и среден български бизнес е поставен на колене и фалитите са далеч повече от оставките на лидери, чиито партии не са постигнали очакваните резултати. В условията на частичен локдаун с безумни цени на тока, намалено в пъти потребление, 100% разходи, никаква държавна подкрепа и тотална липса на интерес към малкия и среден бизнес сме подложени на геноцид.

Осъзнаваме, че в момента сме ви маловажни, но напомняме, че много скоро ще се сетите за нас, когато дойде моментът да правите бюджет и установите, че при така свитото потребление данъци няма от къде да дойдат. Затова настояваме докато текат преговорите за съставяне на правителство, да не ни забравяте и в най-спешен порядък да осигурите държавна подкрепа със задна дата - от въвеждане на „зеления сертификат“, за да спасите поне тези, които все още са оцелели. Защото в сегашния си вид мярката 60/40 е напълно недостъпна – спад в оборота с 30 или 40% в сравнение с 2019 г. на практика означава фалит. Особено при днешните цени на всичко. Спряха грантовете, а нашият бизнес няма реален достъп до кредити от Българската банка за развитие. Подкрепата за служителите ни е 0! Докато все още важи „зеленият сертификат“ е изключително важно той да бъде въведен и за държавната и общинските администрации, където има огромна концентрация на хора. И да важи само, когато страната е в „тъмночервена зона“, от която очевидно започваме да излизаме, съдейки по последните официални данни.

Темата за безплатните тестове някак излезе от публичното пространство, а не бива – те дават право на избор и помагат за свободното движение на здравите хора. Очакваме от вас ясна финансова политика по отношение на сектор туризъм, пакет от мерки за запазване заетостта в сектора, подпомагане и осигуряване на кредитни програми за възстановяване на бизнеса, план за справяне с инфлацията и високите цени на тока. Уважаеми госпожи и господа, от които зависи настоящето и бъдещето на България, не подхождаме с предубеждение и вярваме, че обещанията, които чухме по време на предизборната кампания, ще се превърнат в дела, с които да ни помогнете да оцелеем. Не ни разочаровайте, защото убиете ли нас, повличате цялата икономика!

#заведения #правитеслство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »