Десетки сигнали за починали в дом за възрастни във Варна: Какво се случва в заведението?

Десетки сигнали за починали в дом за възрастни във Варна: Какво се случва в заведението?
A A+ A++ A

Десетки зрители на NOVA сигнализираха за съмнителни грижи към техните роднини в Дом за възрастни във Варна. След кратък престой в социалното заведение хората или влошават здравословното си състояние, или губят живота си.

„Доведохме наша близка в дома с линейката на заведението. Казаха, че ще я лекуват, за да я вдигнат. Обясниха ми, че е в прекрасно състояние, хапнала, започнала новите лекарства. Три дни, след като я настанихме, ми се обадиха, че е починала. Това, което видях - беше тя по памперс, мръсна, а устата ѝ беше кафява. Не я бяхме пуснали в такова състояние”, обясни Блага Андонова.

„Баба ми прекара в дома 19 дни. Беше в добро физическо здраве, само с деменция. В началото всичко беше наред. В крайна сметка обаче ни се обадиха, че е починала”, обясни близък на настанен в дома.

Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги обясни, че в дома е била извършена проверка. „Всичко, което казват гражданите, е вярно. Първата проверка беше по сигнал, който обаче не беше потвърден. След комплексна проверка през септември сме дали десет задължителни предписания. До дни ще трябва да получим информация дали са изпълнени”, добави тя.

„В репортажа се говореше за частна линейка, за частна погребална агенция, говореше се за COVID отделение в старчески дом. Това е абсолютно недопустимо. Питам къде са здравните органи”, каза още Иванова.

По думите ѝ домовете, чийто собственици имат и погребална агенция, са с по-висока смъртност. „В този дом хората са по-малко, но в друг дом във Варна - за период от година и половина бяха починали 368 души, което е ужасяващо. За целия си опит от 40 години за пръв път видях такъв ужас”, допълни специалистът. 

#деменция #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »