ООН ни натиска да се отнасяме по-хуманно към мигрантите

ООН ни натиска да се отнасяме по-хуманно към мигрантите
A A+ A++ A

България трябва да осигури хуманни условия за задържаните мигранти, по-специално деца, както и да прилага задържането като мярка само когато е строго наложително. Това посочиха експерти по правата на човека към ООН в края на първото си официално посещение в страната, заяви в прессъобщение Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирана от БТА.

"Ние сме особено загрижени по отношение на задържането на деца мигранти. Някои от тях не са придружени от родителите си - това са най-уязвимите - и живеят при много тежки условия", каза Нора Свеос, ръководител на делегацията на Подкомитета по предотвратяване не изтезанията (ППИ) към ООН.

Делегацията на ППИ посети България от 24 до 30 октомври. Целта беше да се дадат съвети за функционирането на независимия орган за наблюдение на България, чието официално название е Национален превантивен механизъм (НПМ), както и да се проверят условията, при които са настанени лишените от свобода лица в страната.

Делегацията, заедно с членовете на българския НПМ, посети Специалния дом за временно настаняване на чужденци, където се задържат лица с цел установяване на самоличността или изпълнение на заповед за извеждането им от страната.

"Голям брой мигранти и лица, търсещи международна закрила, в България са задържани в специални центрове. Следва да подчертаем колко е важно на задържаните мигранти и лица, търсещи закрила, да се осигуряват хуманни условия и да се предоставят необходимите здравни услуги и адекватна правна помощ. На задържаните мигранти и лица, търсещи международна закрила, следва своевременно да се предоставя пълна информация относно това, което се случва с тях - действие, което изисква и осигуряването на преводачи", подчерта Свеос.

Делегацията посети също така районни полицейски управления и затвори и проведе поверителни интервюта с отделни задържани лица и служители. Бяха осъществени и срещи с българските власти, членовете на НПМ, органи на Обединените нации, както и с представители на гражданското общество.

"Много се радваме, че имахме възможност да посетим България и да проведем конструктивни разговори с властите, които ни осигуриха достъп до места за лишаване от свобода при съблюдаване на наложените ограничения във връзка с КОВИД-19. Същевременно работихме с Националния превантивен механизъм, с който имахме съвместни посещения", каза Свеос.

Подкомитетът по предотвратяване на изтезанията ще представи на правителството на България своя поверителен доклад, в който ще има наблюдения и препоръки в резултат от посещението. Докладът ще остане поверителен, освен ако държавата страна по Конвенцията не реши да го оповести публично - действие, за което Подкомитетът насърчава властите.

#ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »