Зеленчукопроизводители: Положението е трагично!

Зеленчукопроизводители: Положението е трагично!
A A+ A++ A

Миналата седмица производителите на оранжерийна продукция предупредиха, че пазарът може да остане без български зеленчуци през зимата и това ще принуди българите да купуват изцяло вносни домати и краставици. Какво е състоянието на пазара на зеленчуци в момента?

 

"Положението е плачевно"

 "Ако трябва да си калкулираме разходите сега - 5- 6 лв. ще струва килограм домати, краставици, или чушки. Положението ни е плачевно. Три пъти са скочили цените на тока, газа и торовете. По-разумното е да затворим оранжериите и да не работим", обясни пред БНР Атанаска Бялкова, оранжериен производител.

 По думите й над 90 на сто от оранжерийните производители може да се откажат да работят. "Особено тези, които се отопляват на газ и тези, които не са се снабдили с пелети, няма смисъл да работят, защото ще загубят още повече", разясни Бялкова.

 Хайде на пазар за зарзават

 Стряскащи са думите на Бялкова, но ние вярваме само на очите си. Решихме да проверим как върви цената на зарзавата както в големите магазини, така и по кварталните пазари. Нашата проверка показа, че по пазарите българските домати не просто предстои да ударят 6 лева килото, ами на някои места вече са го ударили. Що се отнася до големите супермаркети – там можем да намерим и по-евтинки, но от онези, както обичаме да ги наричаме, "пластмасовите".

 Да погледнем как стоят нещата при пазаруването онлайн. Най-евтините домати в голям онлайн магазин за хранителни стоки са турски на цена от 2,29 лв. за килограм, а най-скъпите са гръцки – шарени чери домати, сорт Кампаре, 9,99 лева… внимание… за 500 грама.

 В същия онлайн магазин краставиците започват от 1,99 лв. и удрят 5,79 лв. за Био Мини Сорт от Bio Selection отново от Гърция.

Отговорят ли на реалността цените, които ни навират в разни анализи?

Когато отидеш да си напазаруваш виждаш, че реалността се разминава с онова, което знайни и незнайни експерти ни обясняват.

Според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през изминалата седмица /22-29.11/ картината е следната: килограм картофи варира между 0,80 и 0,82 лв., зелето – от 0,90 до 0,93 лв., Килограм моркови купуваме за 0,97 – 1,02 лв., кило червен пипер върви от 1,46 до 1,53 лв. Зеленият е по-евтин – 1,38 до 1,41 лв./кг.

Цената на оранжерийните домати бие най-много по джоба на българина. От 22 до 29 октомври според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата тя е между 2,28 и 2,33 лева за килограм. Вносните домати се търгуват от 1,88 до 1,93. Ниската цена обаче е за сметка на качеството. В повечето случаи те са с вкус на… нищо или какво ние, българите, обичаме да казваме "с вкус на пластмаса". Цената на килограм оранжерийните краставици е 1,95 лв., стига дори 2,04 лв. килото.

И накрая да ви бъдем полезни. Ето как да разпознаете истинските зеленчуци?

Когато отидем на пазар или в голям супермаркет, предлагащ плодове и зеленчуци, сами избираме кои да сложим в кошницата си. Нека видим признаците на качествените плодове и зеленчуци – как да познаем добрия зарзават?

Домати – нито прекалено твърди, нито много меки. Приятен розов до наситено червен цвят, със свежо леко ухание. Без наранявания, разбира се.

Зеле – листата трябва да са нито много меки, нито прекалено твърди. Да бъдат с един и същ цвят, без петна и следи.

Картофи – най-подходящи за готвене за кафяви картофи със среден размер, без вдлъбнатини, петна или драскотини.

Краставици – качествените продукти не са набръчкани, а еластични и гладки. Цветът е яркозелен. Избирайте по-тънките до средни краставици.

Лук – твърд и сух, хубавият лук е с ярки външни пластове, без драскотини и петна, и с характерния си наситен аромат.

Авокадо – хубавото узряло авокадо е тъмнозелено на цвят, по-меко, но не прекалено. При упражняване на лек натиск трябва да усетите мекота. Хубавото при този плод е, че ако вземете неузряло авокадо, може да оставите за няколко дни на кухненския плод. Така то ще стане перфектно за гответе и хапване.

Гъби – твъри, бели и чисти. Повърхността им трябва да е гладка.

 

Веселка Иванова, Фрогнюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »