Отровна съставка е откривана постоянно в храни у нас като руска салата, сладолед, желета, майонеза и лютеница (СПИСЪК)

Отровна съставка е откривана постоянно в храни у нас като руска салата, сладолед, желета, майонеза и лютеница (СПИСЪК)
A A+ A++ A

Отровен химикал е откриван системно в храни на българския пазар и страната ни е била многократно предупреждавана от други страни в ЕС. В Системата за бързо оповестяване за опасни храни на Съюза (RASFF) от началото на септември до 29 октомври 2021 г. са постъпили близо 60 нотификации с ниво "сериозен риск" за наличие на етилен оксид в различни видове храни, внесени у нас, предупреждава "Активни потребители". За същия период Брюксел е включил страната ни в 8 предупреждения. За последната година нотификациите само за България са 49. От "Активни потребители" коментират, че броят им е "твърде голям".

Не е известно държавният контролен орган - Българската агенция за безопасност на храните - да е оповестила по обществено достъпен начин информация за конкретните храни и търговските обекти, в които те са се продавали, пише offnews.bg. Не е ясно дали са били иззети. OFFNews изпрати запитване с тези въпроси до БАБХ и очаква разяснението им.

Какво е етилен оксид?

Етиленовият оксид (C2H4O) е органично химическо съединение. Той е цикличен етер и е най-простият епоксид. В нормални условия е безцветен и леко сладникав на мирис газ. Намира широко приложение като суровина в химическата индустрия. От него се произвеждат етиленгликол, полиетиленгликол, етаноламини, полисорбат и др.

В медицината и фармацията обгазяването с етилен оксид е стандартна процедура за дезинфекция на медицински изделия, например спринцовки. Използва се още като фунгицид (пестицид), дезинфектант и консервант за третиране на някои зърнени култури. Ако третирането не е направено съгласно изискванията, етилен оксидът става част от готовите за консумация храни.

Защо е опасен?

Етилен оксидът е отровен газ. При вдишване в големи количества поразява белите дробове и нервната система. Той е запалим, дразнещ човешките сетива и лигавици и има мутагенно и канцерогенно действие. Дълготрайното влияние на етилен оксида, например консумация на храни съдържащи следи от веществото, може да доведе до развитие на лимфоми, левкимия и рак на гърдата.

В ЕС е забранено готови за консумация храни да се третират с етилен оксид. В Азия и Африка той се използва масово.

Профилът на опасните храни

Близо 90% от храните, идентифицирани с етилен оксид, са или технологични добавки (Е номера) известни като „гуми“, или продукти, съдържащи тези вещества. Проблемните технологични добавки са известни под имената „ксантанова гума“, „гума локуст“ „гума гуар“ и др. Те се внасят от Азия и се влагат в огромни количества в готови за консумация храни и съответно ги замърсяват с етилен оксид.

Сред рисковите продукти може да са готовите за консумация салати, особено „Снежанка“ и „Руска“, сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза, някои екзотични подправки и др.

Това са предимно индустриално произведени готови храни и овкусители. Много вероятно е в значителна част от изброените по-горе продукти да са използвани вече посочените замърсени „гуми“.

Пълен списък на опасните храни, разпространявани в България в последната година, може да видите ТУК.

#ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"