Генералният секретар на ООН призова света да спре да третира природата като тоалетна

Генералният секретар на ООН призова света да спре да третира природата като тоалетна
A A+ A++ A
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова света да спре "да третира природата като тоалетна" . Това се случи при откриването на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26)  в Глазгоу.

Според Гутериш човечеството в момента „копае само гроба си“, цитиран от световните агенции.

"Нашата зависимост от изкопаемите горива тласка човечеството до ръба на пропастта. Изправени сме пред сериозен избор: или да спрем, или природата ще спре нас", каза Гутериш, обръщайки се към участниците в COP26. "Спрете да се самоубивате с въглерод. Спрете да се отнасяте към природата като към тоалетна. Спрете да горите, да пробивате и да копаете по-дълбоко. Ние копаем собствените си гробове", подчерта генералният секретар на ООН.

Гутериш посочи, планетата се променя пред очите ни - от океанските дълбочини до планинските върхове, от топящите се ледници до непрестанните екстремни метеорологични явления. "Морското равнище се покачва два пъти по-бързо от преди 30 години, океаните са по-топли от всякога и тяхното нагряване се ускорява", каза той.

Генералният ООН подчерта, че човечеството трябва да се придържа към целта – да не позволи глобалното затопляне да надхвърли нивото от 1,5 градуса по Целзий.

В глобалната среща в Глазгоу, Великобритания участват представители на около 200 държави, включително световни лидери, експерти и активисти. България е представена от служебния премиер Стефан Янев.

По време на срещата на върха се планира приемането на редица документи за намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглероден неутралност.

 

#ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »