Нарушения за милиони по строежа на АМ "Хемус"

Нарушения за милиони по строежа на АМ "Хемус"
A A+ A++ A

Проверка на полицията откри нарушения за милиони при строежа на АМ "Хемус". Лотовете от 4 до 9 нямат разрешителни за строеж, съобщиха от Главна дирекция "Национална полциия". В хода на извършената проверка са установени и редица други нарушения.

„От лот 1 до лот 9 са сключени 2 инхаус договора между АПИ и „Автомагистрали”, с които АПИ възлага на фирмата да построи лотовете към магистралата. Не са започнали отчуждителните процедури по цялото трасе. Независимо от това към фирмите изпълнители са преведени авансово огромни суми. За лот 4 са дадени 77 милиона авансово, за лот 5 - 91 милиона, а за лот 6 - 101 милиона", разкри Атанас Илков от ГДНП.

По лотовете 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, но и за тях са преведени авансови суми от 92 млн. лв.   

„От всички собственици на земи, през които ще минава магистралата, само за лот 4 е започнало отчуждаване и някакво строителство, което обаче дори не е напреднало. В лот 5 имаме около 2,5 км отнемане на земна маса”, каза още Илков и посочи, че са разпитани над 150 собственици на земи. Проверката на полицията продължава.

„През последния месец се извърши огромна работа от няколко структури в министерството по сигнала, подаден от МРРБ. Работим активно с помощта на НАП и ДАНС. Бяха открити множество нарушения от различно естество, работата по тях ще продължи”, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров. Повече информация за фирмите и нарушенията ще бъде представена следващата седмица.

Шефът на НАП Румен Спецов посочи, че инспекторите са оказали съдействие в три основни направления – анализ на договорите, преглед на счетоводството и съпоставка на движението на парите от „Автомагистрали” към съответните фирми. Поради законови ограничения обаче, Спецов не разкри подробности.

„Ролята на НАП е важна, защото целта ни е да проверим дали при изтичането на този обществен ресурс не са извършени данъчно-осигурителни нарушения и дали тези финансови операции не са нарушили фиска. Накратко казано, проверяваме дали тези нарушения не са ощетили всеки българин”, добави шефът на НАП. 

„Стартирането на нашите проучвания започна от Комисията „Манолова”. Регионалният министър завари една папка с въпроси и задачи, поставени от тази комисия. В хода на проучванията се натъкнахме на раздаване на пари през процедурен хаос, по закон, приет през 2016 г. от НС. Някои хора са смятали, че могат да раздадат 1 милиард на фирми през този процедурен хаос. Смятаме, че през 2020 г. не е имало необходимост да се раздадат 1 милиард лева на фирми, при положение че предишните управляващи са знаели, че нямат разрешение за строеж на отсечките от 4 до 9 на „Хемус”, заяви регионалният министър Виолета Комитова.

„За участъците 4,5 и 6 – веднага се заехме да ускорим отчуждителните процедури. Най-тежко е състоянието на лотове 7,8 и 9 – там начертаното трасе минава през слаби терени и свлачищни зони, през защитена от НАТУРА 2000 територия, както и през специален обект. Трасето трябва да бъде преместено. Върнахме се към изходна позиция. Чертаем ново трасе и започваме ново геоложко и геодезическо проучване”, обясни още Комитова.

„Защо са дадени пари за лотове 4, 5, 6, 7, 8 и 9? Още нямаме отговор. Тези пари са раздадени от г-н Беличев, който твърди, че били застраховани със застрахователни полици. В България няма застрахователна компания, която да издържи на това - да ни върне 1 милиард по застрахователни полици. Считаме, че тези пари са подложени на огромен риск и не е имало нужда да бъдат раздавани през 2020 г. Открихме незаконни участъци на строежи”, посочи още тя.

Разследването коментира и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той посочи, че властите не знаят коя е фирмата, заела се със строежа на участъците от „Хемус” и получила авансови плащания. Рашков обясни още, че данните, с които полицията разполага, сочат, че са създадени десетки документи с невярно съдържание.

 

#Хемус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"