Нагласите у нас: 49,8% не одобряват въведените мерки срещу COVID-19

Нагласите у нас: 49,8% не одобряват въведените мерки срещу COVID-19
A A+ A++ A

Според Центъра за анализи и маркетинг 34,6 на сто по-скоро одобряват последните мерки срещу COVID-19, които ограничават достъпа до закрити помещения без зелен сертификат, защото "няма по-важно от здравето, а и така се избягва пълният локдаун. 49,8 на сто по-скоро не ги одобряват, "защото разделят хората и ограничават свободите ни", а 14,2 на сто не могат да преценят.

Данните са от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 22 и 26 октомври сред 815 души чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице". Изследването е със собствено финансиране на Центъра.


Според 30,3 на сто затягането на мерките е закъсняло, за 18,7 на сто е навременно. 34,1 са на мнение, че не е било необходимо затягане на мерките, а 16,7 процента не могат да преценят.

33,2 процента заявяват, че на този етап не смятат да се ваксинират. 25,8 на сто отговарят, че вече са се ваксинирали, а 9,9 на сто - че до един месец ще се ваксинират. 13,9 процента смятат да се ваксинират, но мислят да изчакат още и да се убедят в ефекта от ваксините. 14,8 на сто отговарят, че вече са преболедували и имат имунитет.

Тези, които казват, че до един месец ще се ваксинират, от 7 нарастват на около 10 процента, в сравнение с предишните данни към 10 октомври, обясни Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Почти няма промяна делът на анкетираните, които отговарят, че ще изчакат да се убедят в ефекта от ваксините. Хората, които декларират, че не смятат да се ваксинират, са намалели със 7 процента - част от тях са преминали към тези, които мислят да се ваксинират след месец, друга част са преболедували, а трети са в групата, които не отговарят, коментира Павлов.

Той обобщи, че все пак ефектът от мерките е, че има намаление на тези, които твърдо отказват да се ваксинират.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »