СЗО: Не трябва да се изисква доказателство за имунизация за международните пътувания

СЗО: Не трябва да се изисква доказателство за имунизация за международните пътувания
A A+ A++ A

Не трябва да се изисква доказателство за имунизация срещу COVID-19 при международни пътувания предвид ограничения достъп до ваксини и неравномерното им разпределение в някои региони по света. Това становище е приел Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация на деветото си заседание във връзка с пандемията във вторник.   

В изявлението на комитета се казва, че въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение. Комитетът обяви, че не трябва да се изисква "доказателство за ваксинация срещу COVID-19 за международни пътувания като единствен вариант или условие, позволяващо международни пътувания". 

В документа се казва, че държавите следва да обмисли основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като се отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на СЗО.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че пандемията COVID-19 продължава да представлява извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение и прие съвета на комитета. 

Комитетът призовава за признаване на всички ваксини, които са получили одобрението на СЗО за спешна употреба, и на всички ваксинационни схеми в съответствие с препоръките на неговата експертна група, включително при международни пътувания. 

 

#СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »