Държавите-членки сами да се борят със скъпия ток, реши ЕС

Държавите-членки сами да се борят със скъпия ток, реши ЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия и Съветът на ЕС бързо да обсъдят мерки за предлагане на енергия на поносими цени за домакинствата и компаниите. За това се обявиха лидерите от ЕС след часове разговори на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък, пише в. “Политико”.

Въпреки призива след срещата, на която присъства и президентът Румен Радев, ръководителите на 27-те членки неохотно признаха, че поне в краткосрочен план скокът на цените е най-вече въпрос, който националните правителства трябва да управляват сами — главно чрез намаляване на данъците и таксите и чрез предлагане на субсидии на граждани, нуждаещи се от помощ. Така темата приключи без съгласие за общи действия спрямо енергийната криза.

Ръководителите обаче отправят апел за бързо обмисляне на средносрочни и дългосрочни мерки, които да повишат устойчивостта на енергийната система на общия енергиен пазар, да дадат сигурност на доставките и подкрепа на прехода към климатичен неутралитет. Също така те искат Еврокомисията да проучи функционирането на енергийния и газовия пазар, както и системата за търговия с емисии, след което да даде оценка дали някои търговски практики не се нуждаят от допълнителни регулации.

Дългосрочните мерки са по-спорни, като страните са разделени относно действията, които ЕС трябва да предприеме, за да се предпази от бъдещи скокове на цените, отбелязват експерти.

Още преди срещата на върха, която бе 107-а поред и последна за канцлера на Германия Ангела Меркел, тя призова за разумен подход към дебата за нарастващите разходи за енергия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на свой ред обяви, че тъй като блокът внася 90% от своя газ – голяма част от него от Русия – “това ни прави уязвими”.

Чешкият премиер Андрей Бабиш призова колегите си да се откажат от идеята, че някога могат да прекратят зависимостта си от Русия като основен доставчик на природен газ.

“Забравете да станете независими от Русия, това никога няма да се случи”, казал Бабиш според дипломат, запознат с разговора.

Чешкият премиер добави, че някои страни от ЕС са допуснали грешка, като са критикували германския газопровод “Северен поток 2” с Русия, и заяви, че Унгария е в относително по-добра позиция от много други страни благодарение на 15-годишен договор с Москва.

По настояване на Полша, Испания и Чехия в декларацията на срещата на върха беше включен пасаж, в който се казва, че ЕС трябва да провери дали има нужда от регулиране срещу определени търговски практики при търговията със сертификати за CO2 (въглероден диоксид). Причината за това е подозрението, че спекулантите повишават цената на CO2 още повече.

На Европейския съвет не е било постигнато съгласие и по отношение на включването на ядрената енергия във възможностите за развитие при зелен преход. В заключенията на съвета се отбелязва, че Европейската инвестиционна банка трябва да проучи възможностите за инвестиции в зеления преход, за да се отговори на климатичните амбиции на Европа.

#ЕС #държави-членки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"