Турция плаши: Купуваме руски изтребители, ако САЩ замрази сделката за F-16

Турция плаши: Купуваме руски изтребители, ако САЩ замрази сделката за F-16
A A+ A++ A

Турция може да закупи руски изтребители Су-35 и Су-57, ако САЩ замразят продажбата на изтребители F-16. Това заяви шефът на турското председателство на отбранителната промишленост Исмаил Демир, съобщава Спутник.

"Ако процесът на закупуване и обновяване на F-16 не доведе до резултати, тогава Турция няма да остане без алтернативи. Ако е необходимо, темата за Су-35 и Су-57 може да бъде отворена по всяко време. Нашата индустрия ще направи всичко, за да гарантираме сигурността си, а ако е необходимо нещо допълнително, винаги можем да намерим изход ", каза Демир в ефира на турския ТВ Канал 7.

Изявлението е направено, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че Вашингтон е поканил Анкара да купи изтребители F-16 като възвръщаемост на инвестициите си в програмата F-35. Миналата седмица турският президентски офис заяви, че Анкара ще обмисли добавянето на повече F-16 към своя въздушен флот вместо по-напредналите F-35, след като беше премахната от съвместната изтребителна програма.

Конфликтът между САЩ и Турция, който доведе до отстраняването на Анкара от проекта, започна, след като турското правителство реши да закупи руски системи за противовъздушна отбрана С-400. В отговор Вашингтон отмени продажбата на самолети F-35 на Турция заради твърденията, че може да разкрие военни тайни на Русия.
Турция заяви, че не е изключено да закупи и втора  система С-400 от Русия.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"