1200 розови балона полетяха над София - в памет на жените, загубили битката с рака на гърдата

1200 розови балона полетяха над София - в памет на жените, загубили битката с рака  на гърдата
A A+ A++ A

1200 розови балона с хелий бяха пуснати над София днес край НДК, в памет на жените, които губят битката с рака на гърдата. Така Първа САГБАЛ „Света София“ отбелязва 19 октомври – Международен ден за борба с рака на млечната жлеза. За девета поредна година през октомври Първа САГБАЛ „Света София“ , съвместно със Столичната община провежда информационна и профилактична кампания за това заболяване, което по последни данни засяга около 4500 българки всяка година. Партньори на кампанията са също фондация „Една от 8“, Български форум на бизнес лидерите, Българска национална телевизия, списание „Кенгуру“.

Според данни на Световната здравна организация, това е най-разпространеното онкологично заболяване в света. А посланието на кампанията на Първа САГБАЛ „Света София“ е, че ранната диагностика спасява живот. Мамологът и акушер-гинеколог от Първа САГБАЛ „Света София“ д-р Младен Младенов благодари на партньорите в кампанията, че заедно с лекарите помагат за здравето на жените. „Нашата болница вече поредна година организира кампанията, но ние от 25 години имаме мамологичен център, който работи всеки ден по отношение провеждане на скринингови прегледи за профилактика, както и за лечение на рак на млечната жлеза. Надявам се, че това партньорство с бизнеса и Столичната община ще продължи. Ние денонощно сме на пост.

Въпреки че октомври месец по традиция се свързва с Международния месец за борба с рака на гърдата, ние работим ежедневно. Всеки ден се преглеждат около 30 жени. В рамките на кампанията през месец октомври безплатно ще бъдат прегледани около 100 жени, без да се изисква направление. Всяка жена има възможност да се прегледа, независимо от нейното състояние, само срещу талон за направление от личния лекар. Тази кампания наистина е много полезна и ценна, но нейната основна роля е в образоването на жените и напомнянето за това заболяване. Уважаеми дами, бъдете щастливи, радвайте се на живота, но отвреме навреме не забравяйте да се преглеждате!“, отбеляза д-р Младенов. Той честити на всички свои колеги днешния Ден на българския лекар. Благодарност за всеотдайността на лекарите изрази и заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

„Искам да честитя на лекарите професионалния празник и да кажа, че в тези трудни времена за пореден път разчитаме на тях, те отново се включват активно и помагат за здравето на хората. Всяка година по това време се събираме, за да говорим за рака на гърдата - тази социално значима болест, да припомним на хората, че тя съществува, да обърнем внимание за нуждата от превенция и своевременно лечение. Искам да благодаря на Първа АГ болница за тяхното упорство и за партньорството, да благодаря на Българския форум на бизнес лидерите, на фондация „Една от 8“, на всички, които се включват в осведомяването на хората за това заболяване. За съжаление за поредна година пускаме 1200 балона, но в крайна сметка мисля, че усилията се отплащат, той като броят на хората, които сме прегледали в нашите програми и броят на тези, които сме диагностицирали не е малък.

Надявам се скоро тази пандемия да отмине и да можем отново да продължим нашата активна работа в борбата с това заболяване“, посочи Дончо Барбалов. Днешното събитие се превърна в добра традиция и символ на обединението срещу болестта, заяви Зоя Паунова от Българския форум на бизнес лидерите. „Като представител на Българския форум на бизнес лидерите категорично вярвам, че отговорният бизнес в България има огромна заслуга и принос за разгръщането на силна, растяща икономика, но в същото време ние сме и отговорни граждани, и затова за поредна година подкрепяме кампанията за профилактика и ранно диагностициране на рака на гърдата. И това е нашата цел, защото чрез превенцията в крайна сметка даряваме и спасяваме човешки живот.

Трябва да отчетем и много сериозния принос и прогрес, който беше извървян през последните 2 десетилетия. Имаме великолепни български онколози, великолепни здравни професионалисти, които прилагат съвременните методи за лечение, разполагат със съвременна модерна апаратура. В същото време за последните 2 десетилетия научно-изследователската дейност , науката в медицината осъществи голяма стъпка напред. Защото с доброто познание на биологичните процеси и на клетъчно ниво, и на рисковите фактори, които водят до рак, ние можем много по-добре да диагностицираме, да лекуваме рака, да гарантираме по- добро качество на живот на българските пациенти“, посочи още Зоя Паунова. За поредна година партньор на кампанията е и фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8“.

„От основаването си досега фондацията раздава надежда и увереност на тези, които вече имат диагноза, че ще оцелеят, че могат да бъдат лекувани от изключително добри лекари, на които благодарим от сърце, защото те действително спасяват живота ни.“, каза Антонина Топалова, психолог на фондация „Една от 8“. „За съжаление, трябва да спомена и факта, че ние загубихме наши приятелки. Евгения, Гюлджан, Рилка, Радка вече не са сред нас. Но това, което нашите приятелки по съдба ни завещаха е, че до последния момент те не се отказаха да се борят за живота си.

Те участваха в групите за взаимопомощ, които ние организирахме. Споделяха своя опит, раздаваха емпатия, съчувствие, съпричастност. Това е и нашата идея. Ние от фондация „Една от 8“ - ето, живи сме, тук сме! Сред вас сме! Независимо, че някои от нас, включително и Нана, това не е тайна, имат метастазирал рак на гърдата. Затова бих искала да призова – тези жени, които продължават да се борят и имат нужда от вашата подкрепа, от грижата на лекарите, от съпричастието на цялото общество, защото ние не сме инвалиди, ето, вижте ни, ходим, да, не се вижда дали имаме гърди или не, но не се срамуваме от това. Така че моето послание към всички вас е: Мили здрави жени, и млади, и стари, прегледайте се! Не се страхувайте! Не е страшно и не боли, но ако го откриете в началото, ракът може да бъде овладян и контролиран, както ние казваме – да бъдем в ремисия до края на живота си.

Тоест да се радваме на деца, на внуци, да ги оженим, да бъдем личности, и това, което ние казваме във фондация „Една от 8“ – подчинете болестта на живота си, а не обратното! Бъдете здрави, дайте си шанс, и се прегледайте! Искам да се обърна и към нашите прекрасни мъже, моля ви, не забравяйте да подсетите майката, дъщерята, съпругата, нека да се прегледат, за да бъдат по-дълго време сред вас!“, заяви Антонина Топалова.

#рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »