КАТ с нов модел камери! Слагат ги на дърветата, а Waze и Фейсбук не ги ловят

КАТ с нов модел камери! Слагат ги на дърветата, а Waze и Фейсбук не ги ловят
A A+ A++ A

Пътната полиция в България разполага с нов модел камери, които в момента се тестват в полеви условия, а някои от тях вече работят и снимат нарушители на закона. Новите камери на КАТ могат да бъдат прикрепяни към крайпътни дървета, без необходимост да бъдат разполагани върху познатите триноги.

Отделно вече няма да е необходим дежурен патрул в непосредствена близост до самата камера. Добре прикрита, тя може да бъде оставена да работи самостоятелно за определен период и по този начин да бъде незабелязана от шофьорите.

От КАТ са наясно, че почти всички техни камери за скорост биват отбелязвани в приложения като Waze или в групи във Фейсбук. По този начин се възпрепятства установяването на системни нарушители, получаващи информация къде има патрули на полицията в цялата страна. 

При тестове на новите модели камери за скорост от КАТ са установили, че липсва информация за тях в приложенията и в социалните медии. В края на август започна и кампания на КАТ по обръщане посоката на стационарните камери, познати на шофьорите от години. Честа практика е шофьорите в сниманото платно да спазват ограничението за скорост, а от другата страна да го превишават значително.

Не е тайна, че пътната полиция използва и автомобили без означения, че са полицейски. На пръв път изглеждат цивилни, но са собственост на областните управления. В последно време зачестиха случаите, в които през или до такива коли се снимат нарушители. Столичната пътна полиция отскоро използва черен ван Mercedes-Benz Viano, нищо не издаващ, че до него има разположена камера. Единственият най-сигурен начин да се предпазите от снимка и скъпа глоба е просто да спазвате ограниченията за скорост и като цяло Закона за движение по пътищата, пише dizzyriders.bg.

#КАТ #нови камери #Waze #дървета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »