България ли се справя най-зле с COVID-19 в сравнение с останалата част от Европа?

България ли се справя най-зле с COVID-19 в сравнение с останалата част от Европа?
A A+ A++ A

В сряда Световната Здравна Организация обяви, че броят на съобщените смъртни случаи причинени от COVID-19 продължава да намалява по целия свят и в момента е на най-ниското си ниво от близо година. Генералният директор на СЗО, обаче, подчерта, че смъртността намалява във всички региони по света, с изключение на Европа. Ниските нива на ваксинация и неадекватниполитики за спряване с кризата доведоха до пикове на Ковид инфекцията по целия континент. България е страна, която често се споменава като най -слабо подготвенат, с най -многото смъртни случаи и с най-ниските ваксинации, както в Европа, така и в ЕС. Наистина ли е така или ситуацията а е малко по-сложна?

Делта“ вариантът на коронавируса изненада много държави с бързата скорост на заразяване. През лятото туристическите дестинации в южната част на континента облекчиха ограниченията и предотвратиха масовото затваряне на кафета и ресторанти. България беше една от тези страни и сподели най -лошите последици от тези „мерки“ с някои от съседите си на Балканите. В Източна Европа няколко държави страдат в момента по същия начин, както ние на Балканите, но не се споменават достатъчно в медиите. Как наистина се справя Европа с Ковид кризата?

Ситуацията извън Европейския Съюз

Западна Европа може да се радва на резултатите си от успешните кампании за ваксинация, които проведе през лятото и ниската смъртност в момента, Тези резултати са в пълен контраст от ситуацията в централните и източни части на континента. Дори Обединеното кралство, което в момента има най-висок брой нови Ковид инфекции от юли 2021 г. Насам, с 39,076 заразени дневно, едва ли може да се счита за страна в Ковид криза. Докато Западът се представя по-добре, ситуацията изглежда мрачна на Балканите и в Източна Европа.

Източна Европа

Това, което медиите често не споменават, е статистиката на държавите извън Европейския съюз. Но за да разберем наистина мащаба на тази криза и да обясним високия брой на смъртността в Европа, трябва да разгледаме страни като Украйна, Русия, Молдова и няколко държави в Западните Балкани.


В момента четири държави на европейския континент са на върха на кривата на заразяване. Две от тях са в ЕС: Латвия и Румъния, а другите две са извън Съюза: Русия и Беларус. Средният брой на нови случаи, регистрирани в Русия всеки ден, е достигнал 29,600, което прави страната втора в света, след Великобритания, която е с повечето ежедневни случаи. Все пак, докато Великобритания има ниска смъртност и висок процент на ваксинация, Русия е страната номер едно в Европа с най -много смъртни случаи всеки ден, следвана от Румъния и Украйна. Освен това руснаците са на първо място по нови случаи като цяло, по обща смъртност и първи по честота на нови смъртни случаи в Европа. Положителното е, че Русия е на първо място при нововъзстановените пациенти от Ковид- 22 268 души.

Валиден аргумент е, че Русия е само частично в Европа и високият брой на смъртност и заразени може да се обясни с големия размер и голямото население на страната, в комбинация с ниския процент на ваксинация (34,16%). Украйна, от друга страна, е изцяло на европейския континент, но е една от най -тежко засегнатите държави от кризата с коронавируса. В момента държавата е трета по ежедневна смърт на континента и четвърта по ежедневни регистрирани Ковид инфекции. Освен това, Украйна е класирана на осмо място в света по брой на заразени с COVID-19: 2,610,899 души. По-шокиращо, това е страната с най -малко ваксинирани хора в Европа: само 17,93% от населението, ваксинирано с поне една ваксина. Общият брой на смъртните случаи в страната е 64,049 или 144 на 100 000 души.

Молдова и Беларус имат относително ниски нива на заболеваемост и смъртност в сравнение с други страни, но и двете регистрират ежедневно увеличение на случаите и смъртността. Средният брой на нови Ковид инфекции, отчитани всеки ден в Молдова, се е увеличил с повече от 260 през последните 3 седмици, 16% от предишния му връх. Докато инфекциите с COVID-19 в Беларус достигнаха най-високия си връх: 2,009 случаи регистрирани за ден, катос всеки следващ ден броят расте. Молдова и Беларус също така са на дъното на класацията за ваксинирани в Европа: съответно с 20,50% за Молдовците и 23,67 за Беларусците.

Западните Балкани

Този регион е често споменаван, когато става въпрос за разширяване на ЕС, но не толкова по отношение на кризата с коронавируса. Хърватия и Сърбия имат около 8900 смъртни случая причени от COVID-19 от началото на пандемията. Сърбия обаче има 1,031,283 общо потвърдени случая на заразени хора с Ковид, в сравнение с 424,666 в Хърватия. Хърватите също имат по -добър процент на възстановили се след болестта и в момента имат 9,811 активни случая. В сравнение с техните източни съседи, които имат 125,552 активни Ковид случая. Според официалните данни на всеки 27 минути в Сърбия има смъртен случай, свързан с Коронавируса. Въпреки това има и добри новини за сърбите, тъй като средният брой на регистрирани нови Ковид инфекции, докладвани в страната, намалява в продължение на 12 последователни дни. Като допълнение можем да добавим техния приемлив процент на ваксинирани: 44,36% - в челната четворка за региона.



От другата страна на този спектър са Северна Македония и Босна и Херцеговина. Двете държави заемат втората и третата позиция по смъртност на 100 000 души - в света. Северна Македония е ваксинирала 38,22% от населението си, докато Босна и Херцеговина само 22,50%. Федерацията също отчита средно всеки ден 545 нови случая, въпреки че това е само 33% от пика им през април тази година - около 4000 на ден. За северномакедонците процентът на заразените с COVID-19 намалява, като всеки ден се съобщават средно около 302 нови инфекции.

Ситуацията във вътрешността на ЕС

Европейският съюз често е разделен на изток срещу запад, север срещу юг и други видове разделения. Дори при настоящата криза с Коронавируса, ЕС отново е разделен. Както бе споменато по -горе, Западът се представи по-добре с кризата, но в Централна и Източна Европа се очертава различна картина. Вълна от случаи на заразени с Ковид и смъртни случаи заплашва да надделее над претоварените здравни системи в тези региони. Факторите са много и различни: в някои страни имаше слаби кампании за ваксинация, отпускане на ограниченията и мерките; в други имаше вътрешнополитически избори, некомпетентна политика и план за справяне с кризата, както и дезинформация. Фактът е че някои държави не се подготвиха достатъчно и подцениха вируса.

Латвия и Румъния предприеха драстични действия в началото на октомври, за да освободят място в болниците си, които бяха затрупани с нови случаи. Миналия понеделник Румъния спря всички неспешни операции и прием в болниците, докато във вторник Латвия обяви, че ще приложи спешна държавна медицинска помощ, като отклони ресурси, които да бъдат съсредоточени върху пациентите, заразени с коронавирус. Поредицата от неадекватни мерки на някои от държавите в Източна и Централна Европа имаше резултати: положителните тесове в ЕС/ЕИП през седмицата 04-10.10.2021 г. бяханад 10% в три държави (България, Естония и Румъния). Степента на заетост на болнични легла (което означава дневна заетост през последната седмица на 100 000 души население) през седмицата 27.09-03.10.2021 г. е била над 50% в четири държави (България, Финландия, Латвия и Литва).

В момента Латвия е регистрира свои рекорд с най-много ежедневни случаи, от както е започнала пандемията, като средният брой достига над 1,600. Същото се наблюдава в Румъния, която в момента също е на своя връх по ежедневни случаи: 13,700. Румънците също са на пето място в света по смъртност, причинена от COVID-19 за последните 7 дни: 1,838 души. Що се отнася до ваксинацията, Латвия е ваксинирала 52,22% от населението си, докато Румъния е на дъното на ЕС с 32,87%. Смъртност от COVID-19,в рамките на последните 14 дена, за ЕС/ЕИП през седмицата 04-10.2021 г. е 100 души на 1 милион население в три държави (България, Литва и Румъния).



България ли се справя най-зле с COVID-19 в сравнение с останалта част от Европа? И да, и не.

България далеч не е на челните места по обща смъртност, причинена от COVID-19 в света, дори в Европа и ЕС. Въпреки това страната е четвърта по смъртност на 1 милион души, достигайки 3168,4 жертви, а също така е втора по смъртност на 1 милион души през последните 7 дни със 73,97 жертви(само Румъния е с повече). Това обаче далеч не е обнадеждаващо, тъй като Румъния има население от 19 186 201 жители, докато българите са по-малко от 6 800 000.

Средният брой на новите случаи, регистрирани всеки ден в България, се е увеличил с повече от 920 през последните 3 седмици. По-притеснителното е, че страната е на последно място в статистиката на ЕС за ваксинациите. Това обаче не става дума само за ЕС. На европейския континент страната с най -малко ваксинирани хора е Украйна със 17,93%, следвана от България с 20,41%. Това означава, че българите са не само най -малко ваксинираната нация в Европейския съюз, но и са на предпоследно място с най -малко ваксинирано население на целия континент. Проучване, проведено от Центъра за анализ и маркетинг, показа, че 40% от българите не планират да се ваксинират срещу коронавируса. Също така, лекарите в страната съобщават, че няма достатъчно болнични легла и че така наречените „covid зони“ не предлагат нищо за заразени пациенти.

На 13 октомври 2021 г. се със състоя брифинг на Министерството на здравеопазването относно ситуацията с COVID-19 в България. Професор Ива Христове сравни заболеваемостта в страната с тази в други Европейски държави. Според нея, „в съседна Сърбия броят на пациентите е многократно по-голям от този в България“. И е права. Сърбия има регистрирани общо 1 031 283 случая на хора с COVID-19, докато България има 534 312 (до 14 октовмри 2021). Професор Христова обаче пропусна да спомене, че Сърбия има обща смъртност от COVID-19: 8 946 души в сравнение с 22 102 в България; Сърбия има 286 пациенти в тежко или критично състояние, докато България има 493; Сърбия има 1029 смъртни случая на 1 милион от населението си в сравнение с 3 212 в България. И накрая, разликата в степента на ваксинация между двете страни е над 24% в полза на Белград.

Числата могат лесно да бъдат изкривени и да водят до различни резултати, обслужващи удобно някого. Можем да погледнем по-благоприятните статистически данни за България свързани с Коронавируса и да кажем, че се справяме добре в сравнение с друга държава. Или можем да погледнем по-внимателно числата, които имат значение, и да предприемем действия, докато все още има време. България ли се справя най-зле с COVID-19 в сравнение с останалта част от Европа?Читателят може сам да си отговори.


Автор: Никола Данаилов, Novinite.com

 

Цялата информация и статистика е проверена до дата: 15.10.2021

Източници:

https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/regions/europe/

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/#2_Global

https://www.politico.eu/article/the-lost-summer-central-and-eastern-europe-pays-price-for-slow-coronavirus-vaccination/

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://edition.cnn.com/interactive/2020/health/coronavirus-maps-and-cases/

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

http://www.bta.bg/bg/c/SK/id/2497800

 

 

#covid-19 #България #статистика #анализ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »