СЗО отсече: Ваксинацията не трябва да е предпоставка за влизане в страна

СЗО отсече: Ваксинацията не трябва да е предпоставка за влизане в страна
A A+ A++ A

Световната здравна организация (СЗО) не подкрепя изискването на определени държави ваксината срещу коронавирус да бъде предпоставка за влизане в страната.

"Съгласно международните здравни разпоредби ваксините трябва да бъдат одобрени от СЗО и да бъдат достъпни за абсолютно всички, преди да бъде въведено такова изискване те да се считат за предпоставка за пътуване", съобщиха от пресслужбата на организацията. В тази връзка СЗО „не подкрепя използването на доказателства за ваксинация (сертификат) като предпоставка за международни пътувания заради дискриминационния достъп на ваксините до хората в богатите и в по-бедните страни“.

Пресслужбата припомни изявлението на генералния директор на СЗО Тедрос Адан Гебрейесус, който обърна внимание на отказа на някои държави да приемат ваксинирани с нерегистрирани ваксини граждани, въпреки че препаратите са одобрени за спешна употреба. Това води до голям хаос и дискриминация, напомни Гебрейесус и добави, че всички ваксини, одобрени от СЗО, са "безопасни и ефективни" за предотвратяване на тежки заболявания и смърт.

Към днешна дата СЗО препоръчва седем ваксини за спешна употреба в борбата с пандемията. В допълнение, заявленията за одобрение на още 13 препарата, включително руския Спутник V и ЕпивакКорона са на различни етапи.

#СЗО #ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"