Петков във Фейсбук: Конституцията принадлежи на живите, а не на мъртвите

Петков във Фейсбук: Конституцията принадлежи на живите, а не на мъртвите
A A+ A++ A

"Конституцията трябва да принадлежи на живите, а не на мъртвите. Даването на ново тълкуване на конституционните разпоредби в контекста на новите поколения може да бъде от съществено значение за избягване на текстовото изменение на конституцията от учредителната власт." Това написа лидерът на "Продължаваме промяната" и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Повод за поста на Петков в профила му в социалната мрежа е казуса с двойното му гражданство. Лидерът на ПП е споделил и линк към материал на адвокат Михаил Екимджиев, където той обяснява становището си по случая. " По повод казуса на бившия служебен министър Кирил Петков много млади българи, доказали жажда за промяна по площадите и пред изборните урни, с удивление разбраха, че за да станеш министър у нас, трябва да имаш само българско гражданство. Като граждани на Европейския съюз (ЕС), израсли без стигмата на граници и идеологии, пътуващи свободно, учещи и работещи където им харесва, те не разбират целта на забраната за двойно гражданство, която отнема надеждата на някои от тях да работят за родината си", пише юристът.

Още август месец от "Има такъв народ" разгласиха информация, че бившият икономически министър има двойно гражданство - канадско. Последва реакция на депутатите от ГЕРБ, които внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет. Делото беше образувано веднага, а от МВнР изпратиха и запитване до Канада дали Петков наистина е техен гражданин.

Тогавашният служебен икономически министър, беше категоричен, че е направил всичко необходимо според законите, за да стане министър. Той съобщи, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната, с което отговори на обвиненията, че е бил назначен незаконно за министър, тъй като само е подал заявление, без да е получил отговор. Кирил Петков ще представи в Конституционния съд в указания срок - 9 октомври 2021 г., документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада. Ако той е престанал да бъде канадски гражданин преди това, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. Ако е Петков е бил канадец и след 10 май, КС ще отмени указа на държавния глава.

 

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »