Пазеният като US президент карикатурист, който нарисува пророка Мохамед като куче, загина под гумите на камион

Пазеният като US президент карикатурист, който нарисува пророка Мохамед като куче, загина под гумите на камион
A A+ A++ A

Един от най-популярните карикатуристи на планетата - шведът Ларс Вилкс, който стана известен с карикатура, изобразяваща пророка Мохамед като куче, загина в катастрофа, съобщиха световните агенции.

Според съобщение на шведската полиция все още не са ясни обстоятелствата около катастрофата, но засега няма данни, че тя е предизвикана нарочно.

Според съобщенията артистът е бил придружаван от полицаи и е пътувал в кола, която се е сблъскала с камион. Загинали са и двама от полицаите, които са част от постоянната охрана на карикатуриста.

75-годишният Ларс Вилкс беше под полицейска защита през последните години от живота си заради смъртни заплахи. Той започна да ги получава след като през 2007 г. беше публикувана негова карикатура, която изобразява пророка Мохамед като куче с глава на човек.

Карикатурата предизвика остри реакции от редица мюсюлмански държави. Терористичната групировка Ал Кайда обяви награда от 100 000 долара за главата му. През 2015 г. той участва в събитие, посветено на свободата на словото в Копенхаген, което беше нападнато от стрелец. При нападението беше убит човек.

#карикатурист #пророка Мохамед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"