Проф. Радка Аргирова: Не е вярно, че у нас има много починали с ваксина! Просто сертификатите им са менте

Проф. Радка Аргирова: Не е вярно, че у нас има много починали с ваксина! Просто сертификатите им са менте
A A+ A++ A

Фалшивата ваксинация в България изкривява световната статистика, заяви проф. Радка Аргирова в ефира на БНТ. Според вирусоложката от "Токуда", болните със сертификат са малко, а повечето от починалите не са ваксинирани наистина.

"Моите наблюдения са, че има изключително много хора, които изобщо не са се ваксинирали, и че има хора, които са успели по някакъв начин да си набавят документ."

Не е ясно обаче как се установява това - дали даден пациент е сред малкото хора, които не развиват силен имунен отговор, или са се сдобили със сертификат по "другия начин".

Въпреки това от 40 души, преминали през спешното отделение на "Токуда" в последните дни с оплаквания от COVID-19, един-единствен е ваксиниран. Става дума за възрастна жена, която имала само леки симптоми и е пратена за домашно лечение и карантина.

"Друго, което се среща често, са хора, които са ваксинирани с двете дози, които след това представат изобщо да спазват каквито и да е било мерки за социална дистанция и дезинфекция и попадат в контакт със заразени", отбеляза Аргирова.

Според нея досега е трябвало минимум 50% от населението да има две дози.

"Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти. Тези ваксини са ефективни. Това е истината", категорична е тя.

Проф. Аргирова отбеляза, че засега третата доза е препоръчителна за хората над 65 години, защото при тях се наблюдава избледняване на имунитета, както и при хора със заболяване, което води до отслабване на имунната система - точно каквито са препоръките на здравното министерство.

Тя обаче предупреди хората да не се стряскат от липсата на антитела - това не значи, че нямат имунитет. По-съществен е клетъчният имунитет, който, когато е налице, за ден-два създава нужните антитела и дори при малкия шанс за инфекция боледуването минава по-леко. За сравнение, неваксинираните развиват антитела едва след 7-10 дни, през което време вирусът нанася сериозни щети на организма.

Има разлика между COVID-19 сега и преди година, отбеляза тя. Инкубационният период е по-кратък, различни са и симптомите.

"Не се срещат така често нарушенията в обонянието и вкуса, които демонстрираха първите болни, или да кажем първата вълна. Дори по тези признаци много често идваха да се изследват. Най-често сега симптоматиката е суха кашлица, недостиг на въздух или затруднено дишане, има и ринит. Задухът обаче тръгва много бързо, когато започне и ако не са взети никакви мерки, и има небрежно отношение, буквално след ден-два започва тежък задух и кислородна недостатъчност", обясни проф. Аргирова.

#коронавирус #фалшиви сертификати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"