208258 статии       |       431 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.73759| EUR 1.95583| GBP 2.30279|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Правителството представя мерките срещу високите цени на тока (НА ЖИВО)

27 септември 2021, понеделник / 17:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Правителството представя мерките срещу високите цени на тока (НА ЖИВО)

Представители на три министерства представят мерки, които служебното правителство планира в енергийната сфера. В брифинга участват и представители на Енергийната борса и КЕВР.

 

 „През последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиво цени в рамките на ЕС. На моменти по-ниски цени е имало само в Полша. Много пъти сме говорили, че високите цени се дължат на икономическия подем след коронавируса, както и на много икономически фактори, на които не можем да влияем. Все пак ,благодарение на усилията на правителството и всички държавни органи, до момента успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС. Този факт не ни успокоява, търсим вътрешните механизми, по които можем да подобрим координацията и ефективността на българската система. В тази посока направихме и поредица от заседания, на които се обединихме около няколко мерки, които ще намалят тежестта върху българския бизнес и потребителите на електроенергията”, обясни премиерът Стефан Янев.

Той подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тя да бъде във възможно най-добрият ценови диапазон.

Разработена е схема, съвместно с КЕВР, за компенсации на бизнес потребителите през предстоящите зимни месеци, включително първите месеци на новата година. Тези мерки ще бъдат заложени в Бюджет 2021.

„Надяваме се, че през ноември новият парламент ще се занимае с тази мярка. От гледна точка на това, че финансовият ресурс за тези компенсации е в държавата, механизъм съществува. Единствената особеност е, че разплащането трябва да стане през държавния бюджет”, обясни премиерът.

Втората дългосрочна мярка е свързана с изработването и утвърждаването на Национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвката общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или за временно намаляване на тежестта на цената на т.нар. въглеродни емисии, които се калкулират в цената на електричеството.

Министерство на финансите, съвместно с БФБ и Министерство на икономиката, трябва да разработи механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на производители, търговци и клиенти на ел.енергия и по този начин ще създаде условия за гъвкав пазар и намаляване на пазарния риск.

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР – засилване на регулаторния контрол по отношение на пазара; промени в методиката на образуване на цена. Според министър-председателя тези мерки ще дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен на случващото се. Обмисля се и още един пакет от мерки, които все още не били готови, но се работи по тях.

„Министерството на енергетиката и БЕФ ще започнат да предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакет, подходящи за малки потребители на електроенергия. Така че малките и средни предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и на цени, които лесно могат да договарят. Това е начин и крайните клиенти директно да търгуват на борсата и да не зависят от търговци”, посочи Янев.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: