Бесен галоп! Ето с колко са се вдигнали цените

Бесен галоп! Ето с колко са се вдигнали цените
A A+ A++ A

Цеените на храните продължават да летят в небесата и да чупят рекорди. В последния бюлетин на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) от 37 наблюдавани продукта 26 поскъпват, 9 поевтиняват и два са без промяна. При това комисията обследва само цените на едро, които се усредняват за страната. Толкова продължително време на непрекъснато поскъпване на храните на едро не е отчитано от пролетта на 2015 година (март-май), след което е последвало също продължително седмично поевтиняване, посочват наблюдатели на пазара на храни.

Сега обаче има още един фактор - неочаквано високите цени на тока, които неизменно ще се калкулират в цената на храните непрекъснато. Стоките ще излизат с по-висока себестойност от заводите, доставчиците пък ще слагат добавка и заради поскъпналите горива, а търговците на дребно - още малко, за да тушират сметката за ток в обектите си.

За една година - края на септември 2021 спрямо същия период на 2020-а, номинално цената на едро на бутилка олио е скочила с 99 стотинки, на кашкавал "Витоша" - с 80 ст., на замразеното пиле с 55 стотинки, на варено-пушения салам - с 40 стотинки, а на кренвиршите и кравето сирене - с 22 ст. на килограм.

В бесен галоп са и цените на плодовете и зеленчуците. За една година оранжерийните краставици се продават на едро с 54 стотинки по-скъпо, а зелето и чушките - с над 30 ст. Морковите пък са дръпнали с 27 стотинки. Феноменално поскъпване в края на септември т.г. спрямо миналата се забелязва при прасковите - с 82 стотинки отгоре. Движение надолу има само при доматите, но то е символично.

#цени на храните #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »