Какви са възможните реакции след КОВИД ваксината?

Какви са възможните реакции след КОВИД ваксината?
A A+ A++ A

Според публикация в списание "Nature" от 17 февруари 2021 г. честотата на алергичните реакции е била 3 случая на 1 млн. дози при ваксина от производителя "Moderna" и 5 случая на 1 млн. дози - при "Pfizer". Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата е публикувала данни, че тежка алергична реакция след ваксина от производителя "AstraZeneca" е била констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания.

По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни /до 14/ след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже. До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са били докладвани 145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech), 19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna), 138 случая на перикардити след Comirnaty и 19 случая - след прилагане на Spikevax.

За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са били приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.
СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини, а те са показали, че към 11 юни 2021 г., при лица на възраст 12-29 години са били констатирани 40.6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4.2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст - 2.4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и др.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »