207948 статии       |       426 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72123| EUR 1.95583| GBP 2.2963|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Румен Радев извика на бис служебния кабинет и призова министрите да действат по същия начин

16 септември 2021, четвъртък / 12:20; Коментари: 0
Send to Kindle
Румен Радев извика на бис служебния кабинет и призова министрите да действат по същия начин

Благодаря ви, че на практика доказахте идеята ми, че е възможно единодействие. С дейността си вие върнахте доверието в институцията. За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство. За първи път в своята история България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Това заяви президентът Румен Радев в словото си преди да представи структурата, състава и приоритетите на новото служебно правителство. Официалната церемония се проведе на „Дондуков „2.

Може да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихте отговорност за управлението на страната. През този период правителството проведе честни избори, намалявайки драстично купения вот. За първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни промени осветли и пресече много корупционни схеми, припомни държавният глава. По думите му този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на родината.

Той изтъкна, че е бил постигнат рекорден икономически ръст на приходите и исторически ниска безработица. След 13 г. политическо безхаберие, актуализирахме пенсиите и изведохме пенсионерите над линията на бедност. Планът за възстановяване и устойчивост от насипно състояние е преведен във вид, готов за внасяне в ЕС, похвали още служебния кабинет Радев. Служебното правителство овладя хаоса в кризата с COVID-19 и организира старта на учебната година.

Разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление, каза Радев на министрите. И ги предупреди, че срещу тях ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. „Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. Срещу вас ще се изсипят последствията от десетилетие на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области, предупреди Радев и даде за пример кризата в енергетиката и цената на тока, липсата на законност в пътното строителство, компрометираната още в началото ваксинация.

Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения и задачи, но времето ни притиска, затова очаквам с разумни стъпки да продължавате за излизане от кризата и подобряване живота на хората, да работите с мисъл за бедните и слабите, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната, обърна се Радев към министрите.

Аз очаквам от вас освен укрепването на държавността и организирането на честни избори, поредните“, допълни Румен Радев.

Основната задача пред новото правителство ще бъде да организира и осигури безпроблемното протичане на вота на 14 ноември, когато ще се проведат избори 2 в 1 -президентски и предсрочни парламентарни.

Точно в 9:23 часа новото служебно правителство положи клетва пред президента на официална церемония на „Дондуков“ 2. Тя се проведе в Гербова зала и започна с националния химн на страната. Имената на министрите станаха ясни по-рано днес, след като тази сутрин в „Държавен вестник“ бе публикуван Указ на държавния глава и списък на персоналния състав на кабинета.

Новите министри в състава на кабинета „Янев“2 са Валери Белчев – служебен министър на финансите, Христо Алексиев – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Даниела Везиева – служебен министър на икономиката.

Ето пълния състав на новия кабинет:

Стефан Динчев Янев – служебен министър-председател на Република България;
Гълъб Спасов Донев – служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;
Бойко Илиев Рашков – служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;
Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;
Валери Иванов Белчев – служебен министър на финансите;
Георги Великов Панайотов – служебен министър на отбраната;
Стойчо Тодоров Кацаров – служебен министър на здравеопазването;
Виолета Колева Комитова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;
Николай Денков Денков – служебен министър на образованието и науката;
Светлан Христов Стоев – служебен министър на външните работи;
Янаки Боянов Стоилов – служебен министър на правосъдието;
Велислав Величков Минеков – служебен министър на културата;
Асен Петров Личев – служебен министър на околната среда и водите;
Христо Георгиев Бозуков – служебен министър на земеделието, храните и горите;
Христо Владимиров Алексиев – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
Даниела Тодорова Везиева – служебен министър на икономиката;
Андрей Стефанов Живков – служебен министър на енергетиката;
Стела Иванова Балтова – служебен министър на туризма;
Андрей Георгиев Кузманов – служебен министър на младежта и спорта.
Правомощията на служебното правителство, назначено с указ № 129 от 10 май 2021 г., са прекратени.

Каузата е една – България и нейното благополучие! Надявам се избирателите да бъдат мобилизирани, така че да имаме ефективна и градивна конфигурация в следващия парламент. Държавата не може да е в перманентна политическа криза, нуждаем се от правителство, което да има подкрепа в парламента. Това заяви Стефан Янев, който отново ще е премиер на служебното правителство. Той благодари на президента за доверието и обеща то да бъде оправдано по най-добрия начин.

„Трябва да обърнем поглед напред. Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани в две направления – организацията на честни и свободни избори“, изтъкна той.

„Времето, което предстои, няма да е леко. Предстоят тежки месеци и ще трябва да се полагат много усилия за решаването на проблемите на гражданите, да се управляват ефективно кризите и да се предотвратяват нови такива. Служебният кабинет ще положи всички усилия интересите на гражданите да бъдат защитени“, обеща Стефан Янев.

Той подчерта, че оценката за служебните кабинети ще бъде дадена от българските граждани. „Ще продължа да работя съвестно и отговорно в интерес на страната си“, увери той.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: