Очакването за инфлация стимулира покупката на имоти, делът на ипотеките нарства

Очакването за инфлация стимулира покупката на имоти, делът на ипотеките нарства
A A+ A++ A

Един от факторите за засилване на интереса към покупката на жилище са очакванията за предстоящ ръст на инфлацията, които в някои държави вече са факт. Българите имат спомен от предишни кризи и много хора предпочитат да инвестират парите си в различни типове имоти вместо да ги държат в банки. Допълнителен тласък на сделките дават и близките до нула лихви по депозитите. Традиционно българите обичат да инвестират спестяванията си в реален актив като имот, който да запази стойността на парите във времето, пише вестник Труд.

Често при покупката на имот хората прибягват до банков кредит. Това правят дори купувачи, които имат необходимата сума в брой. Миналата година, а и настоящата, са добри за ипотечния пазар, което според Николай Лазаров, началник на управление “Продажби индивидуални клиенти” в банка у нас, се дължи на поведението на всички пазарни участници.

“2020 г. завърши с двуцифрен ръст от 10% на жилищното кредитиране, за разлика от потребителското и бизнес кредитирането, което се повиши само с 1%. Миналата година беше много по-добра за сегмента от първоначалните прогнози”, отбеляза Лазаров. Според него ипотечното кредитиране ще запази здравословните си нива и до края на настоящата година. Той допълни, че близо половината хора, купуващи нови имоти, прибягват до финансиране от банка, докато останалите купуват с готови пари в брой.

Редица експерти очакват през настоящата година ипотечното кредитиране да отбележи ръст от над 20%. Ръстът при жилищното кредитиране се дължи на желанието на хората да живеят в по-голям и уютен дом. А допълнителен стимул за сделките са покачващите се цени и ниските лихви по депозитите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »