Манолова: Ива Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа

Манолова: Ива Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа
A A+ A++ A

Председателката на парламента Ива Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа, затова не насрочи извънредно заседание. Приемането на първия закон за започване на съдебната реформа – този за Бюрото за защита към главния прокурор, е осуетен от отказа да се насрочи извънредно заседание, въпреки че законът бе приет на две четения в правната комисия.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в Народното събрание днес.

Тя подчерта, че в случая не става дума просто за заседание на парламента, а за шанс окончателно да бъде приет закона за Бюрото за защита към главния прокурор и да бъде започната съдебната реформа.

Конституцията е пределно ясна, че при искане на една пета от народните представители председателят на парламента е длъжен да насрочи извънредно заседание. Така са правили всички председатели на Народното събрание досега. Призовавам Ива Митева да постъпи почтено към българската Конституция и да не се извинява с процедурни хватки. Все още има възможност да насрочи извънредно заседание, допълни Манолова.

Не е нужно чиновническо мислене, а мислене на юрист, конституционалист и председател на парламента. В противен случай за председателя на парламента ще говорим „искаше, но нямаше желание“, каза още тя.

Относно довода на Митева за срок от 72 часа, за да се свика извънредно заседание,  Манолова заяви, че е решение на парламента дали да бъде спазен този срок. Парламентът вече реши друго по отношение на бюджетите и самата Ива Митева включи в програмата на Народното събрание за миналата седмица държавния бюджет без да са минали въпросните 72 часа, обясни тя.

Манолова определи 46-тия парламент като кратък, но ефективен относно решенията, които са важни за хората – пенсиите и майчинството. Важно е, че пенсионерите ще получат допълнително 120 лв. в условията на COVID-криза и след 13 години най-накрая ще се направи преизчисляване на пенсиите, което ще започне от 25 декември. Важно е, че има достатъчно подкрепа за майките във втората година на майчинството, за земеделските производители, фирмите, самоосигуряващите се лица, културните дейци, общините в условията на пандемия, каза тя.

Жалко е, че едно от големите обещания, които формациите на протеста дадохме на хората – започване на съдебната реформа, не се случи заради процедурните хватки на ИТН. Пред очите на българските граждани се видя от кои парламентарни групи бяха бламирани заседанията на правната комисия, така че след десетки събирания тя да приеме само на първо четене закриването на специализираните съдилища и прокуратура, допълни Манолова.

#Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »