МОН преди старта на учебната година: Училищата няма да се затварят, ако няма болни от COVID-19

МОН преди старта на учебната година: Училищата няма да се затварят, ако няма болни от COVID-19
A A+ A++ A

Новата учебна година стартира след броени дни. Поради възможна четвърта вълна на коронавирус вече има няколко възможни варианта как точна ще учат децата и при какви мерки ще се проведе обучението от този 15 септември.

Новият подход включва делегиране на индивидуални права на училищата. Може да се стигне и до индивидуални решения на педагогическите съвети.

“Тази година МОН предложи коренно различен подход, решенията да се взимат на различни нива – национално, училищно, областно. Разработихме ясни алгоритми с ясни отговорности. Търсим баланса между максимално присъствено обучение при минимален риск за учениците и учителите. Водещи са медицинските аргументи, които са свързани със здравето и безопасността", това каза Мария Гайдарова, зам.-министър в МОН пред "Нашият ден" пред bnr.bg.

Възможните варианти

При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 или при заболели учители, така че да имаме невъзможност да се осъществи присъствения учебен процес, директорът на училището може да направи аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда.

Това става с решение или на педагогически съвет, или на РЗИ. Разписали сме тези правила и стъпки, включително и приложение на доклада, който директорът трябва да разработи и изпрати своевременно.

При изготвяне на това предложени за ротация се спазва принципът на обучение от разстояние, в електронна среда, да бъдат не повече от 50% от учениците. Първи следва да премине випускът с най-много заболели и контактни ученици. В общия случай бих могла да кажа, че важи принципът, че към самообучение от разстояние в електронна среда преминават първо учениците в гимназиален етап на образованието с изключение на 12-и клас.

При продължаващо влошаване на епидемиологичната ситуация и учениците то 12-и клас, както в прогимназиалния етап с изключение на тези от 7-ми клас. Учениците от 7-и клас и начален етап – 1-ви и 4-и клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда в краен случай.

Деца със СОП

"Отново търсим баланс и създаваме организация за максимално присъствено обучение на тези ученици. А за тези с по-висок риск от заразяване по желание на родителите се организира обучение от разстояние. На практика, ако в училищата няма болни, те могат да работят в зависимост от това какъв сценарий има на Национално или на областно ниво", пояснява още Гайдарова.

ЗАЩИТА

“Вече сме подготвени за първия учебен ден. Минаха родителските срещи. В момента за първокласниците обещават най-леки мерки", това разказва Сирма Александрова, майка на първокласник.

"В час ще бъдат без маски. Единствено по коридорите ще трябва да се пазят. Стискам палци за най-малките тази година да няма затваряне. Формулата при деца на различна възраст. Нашето семейство е пощадено, защото можем да си позволим да работим от вкъщи. Но, за да може едно дете да учи пълноценно, единият не трябва да работи, а да внимава детето да следи какво се случва в час. Работим на смени, колкото можем, доколкото можем. С много компромиси, работодателите се съобразяват с нас. Липсата на доверие в системата Тя тръгна главно от проблема в началото на ваксинацията, когато беше разклатено доверието към една определена ваксина. Бяхме започнали добре, а в момента сме на дъното на ваксинацията в Европа", казва още майката на бъдещия първолак.

#МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »