ЕК спира парите за ловното стопанство на депутата от ГЕРБ Емил Димитров

ЕК спира парите за ловното стопанство на депутата от ГЕРБ Емил Димитров
Депутатът от листата на ГЕРБ Емил Димитров. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейската комисия е поискала България да спре плащанията по проект от оперативна програма "Околна среда" за развъждане на благороден елен в горите около град Етрополе, обяви еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан.

На територията на община Етрополе се намира ловно стопанство "Елен" – едно от най-големите в страната, което се държи на концесия от фирма "Фабрика Медикет".

Мажоритарен собственик на "Фабрика Медикет"е фирма на майката на депутата от ГЕРБ Емил Димитров Елеонора Димитрова.

Брюксел се съмнява, че проектът отговаря на целите на програмата и изисква по-задълбочена проверка преди да се реши бъдещето му, предава "Медиапул".

Това става ясно от отговор на Хан на запитване на евродепутата от групата "Зелени" Никос Хрисогелос.

Проектът на Етрополе нашумя през март 2012 г., когато се разбра, че общината получава малко над 1 млн. лева за развъждане на благородни елени и глухари в горите около града.

Проблемът е, че благородният елен не е защитен вид нито по българското, нито по европейското законодателство. Той фигурира единствено в Закона за лова като трофейно животно.

Глухарът, който е рядка и ценна птица, не се среща в района на Етрополе от 70-те години, тъй като условията там не са подходящи за него, твърдят природозащитници, но в същото време птицата е предпочитан ловен обект.

През февруари коалиция "За да остане природа в България" изпрати сигнал до ЕК, че с пари от еврофондовете се подпомага ловния туризъм и развъждането на животни за отстрел.

След сигнала на природозащитниците ЕК е поискала обяснение от българските власти за двата проекта.

Първите отговори са пристигнали през август 2012 г., след което Брюксел е поискал по-задълбочено разследване по случая в Етрополе и е препоръчала България да не сертифицира и извършва никакви плащания по съмнителния проект.

Пресаташето на община Етрополе Диана Иванова каза, че няма информация за спряното финансиране, но обеща да провери и да предостави коментар.

ЕК е разпитвала българските власти за още един проект – този на община Сапарева баня, за когото е имало съмнение, че финансира изготвянето на екологична оценка на проект за бъдещо застрояване в планината Рила.

На този етап обаче опасенията са отпаднали, съобщиха от екоминистерството.

От информационната система за еврофондовете ИСУН става ясно, че плащания по проекта на Етрополе няма, а по този на Сапарева баня обаче държавата е платила над 100 хил. от общо 501 хил. лева.

От Миниството на околната среда коментираха, че Брюксел е приел всички разяснения по проекта и той може да продължи реализацията си.

През юни Комисията за установяване на конфликт на интереси разследва Емил Димитров за конфликт на интереси при прокарване на текстове по Закона за горите, за земеделските земи и за лова.

Депутатът от ГЕРБ Народният представител е един от двигателите на промените в Закона за горите, които предизвикаха редица протести в София. 

#Емил Димитров #ГЕРБ #депутат #ЕК #Европейска комисия #МОСВ #Сепарева баня #оперативна програма "Околна среда"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"