Социолог: Петков и Василев са на вълната, може да "взривят" изборите

Социолог: Петков и Василев са на вълната, може да "взривят" изборите
A A+ A++ A

Евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев предизвика бурна дискусия в общественото пространство. Коя партия ще загуби най-много от появата му на политическата арена?

,,В такава обстановка не може да очакваме отговорни решения, всеки се състезава да бъде по-популист от другите, което не е добре за държавата. Посланието на президента беше, че евентуално този проект трябва да бъде надпартиен. Би могло да бъде създаден проектокабинет, който да бъде обявен предварително и подкрепен от няколко партии. Министри директно сега не могат да се включат в предизборната борба. Появата им в конкуренция на тази конфигурация ще взриви президентските избори и няма да го допуснат'', коментира социологът Васил Тончев.

Обстановката е предизборна, само че ние започнахме да функционираме в перманентна такава. По-скоро се върви към политическо участие с вече регистрирана партия, независимо как ще се казва тя. Лицата са водещи в нагласите на българина. Петков и Василев яхнаха вълната на ревизията, която осъществяваше служебният кабинет. Харесаха се на определени слоеве от обществото, каза на свой ред социолог Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него има патова ситуация в електоралните нагласи, която ще се възпроизведе и на предстоящите избори, независимо дали на сцената ще се появи проект на Петков и Василев.


Политолог: Кирил Петков и Асен Василев най-сериозно поведоха битката срещу Борисов

Той открои като важен въпрос до каква степен коалицията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще успее да остане част от антистатуквото, за да прескочи отново бариерата от 4%.

Основното противопоставяне в политическата ни система е Румен Радев - Бойко Борисов. На базата на последните събития статутът на системните партии се затвърждава. Основната теза на Борисов, че той се справя, а тези не могат, започва да придобива по-голяма плътност. От друга страна Румен Радев си остава фаворит за президентските избори, подчерта Тончев.

По думите му е много важно дали кандидатът на ГЕРБ за конкурент на Румен Радев ще успее да консолидира общественото внимание и съответно - гласуване.


Харалан Александров: В този парламент сме свидетели на групов секс, нормално е да има сватба

,,Като 2 в 1 се очертават изборите. Коалиция ГЕРБ - БСП на този етап е невъзможна'', заключи Тончев.

Смесването на кампаниите е предизвикателство за абсолютно всички. Битка за визии как трябва да изглежда президентската институция, а от друга страна - спор за политики как трябва да изглежда управлението на държавата, каза още Стефанов.

#избори #Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »